Projekt per år
Organisationsprofil
Organisationsprofil
We study the molecular mechanisms by which diets, foods and diet-derived compounds mediate their effects on health and prevention of non-communicable diseases. Our main focus is on gut physiology, metabolism and microbiota. We are particularly interested in the effects of berries, plant-based foods and their polyphenols as well as dietary proteins on the development and risk of colorectal cancer. Our methodological approaches include cell cultures, animal models and clinical trials. Read more on our research group website Molecular Nutrition.
Vetenskapsgrenar
- 3143 Nutrition
- 416 Livsmedelsvetenskap
Internationellt och inhemskt samarbete
Personer
-
Anu Riikka Heiman-Lindh
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - forskningstekniker
- Viikki Molecular Nutrition Group
Person: M5 Stödspersonal for undervisning och forskning
-
Suvi Itkonen
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - Stipendieforskare, Titeln docent
- Viikki Molecular Nutrition Group
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
Person: gästforskare, HU
-
Mikko Lehtovirta
- Institutet för molekylärmedicin i Finland - forskardoktor
- Viikki Molecular Nutrition Group
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
Person: U2 Undervisnings- och forskningspersonal, HU
-
Anne-Maria Pajari
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - professor, Titeln docent
- Viikki Molecular Nutrition Group
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
- Doctoral Programme in Integrative Life Science - Handledare för doktorandprogram
Person: HU, undervisnings- och forskningspersonal, U4 Undervisnings- och forskningspersonal
-
Leg4Life: Legumes for sustainable food system and healthy life
Pajari, A.-M. (Principal Investigator), Piironen, V. (Co-Principal Investigator), Vanhatalo, A. (Deltagare), Simojoki, A. (Deltagare), Jouppila, K. (Deltagare), Kariluoto, S. (Deltagare), Päivärinta, E. (Deltagare), Konttinen, H. (Deltagare), Hyytiäinen, K. (Deltagare), Lombardini (former Lombardini-Riipinen), C. (Deltagare), Lamminen, M. (Deltagare), Alakukku, L. (Deltagare), Chamlagain, B. (Deltagare), Coda, R. (Deltagare), Ertbjerg, P. (Deltagare), Edelmann, M. (Deltagare), Halmemies-Beauchet-Filleau, A. (Deltagare), Itkonen, S. (Deltagare), Katina, K. (Deltagare), Knaapila, A. (Deltagare), Kokkonen, T. (Deltagare), Kuoppala, K. (Deltagare), Lampi, A.-M. (Deltagare), Mäkelä, P. (Deltagare), Nurmi, V. (Deltagare), Ramos-Diaz, J. M. (Deltagare), Salonen, A. (Deltagare), Sandell, M. (Deltagare), Sihvonen, M. (Deltagare), Sontag-Strohm, T. (Deltagare), Stoddard, F. (Deltagare), Tenkanen, M. (Deltagare) & Varmanen, P. (Projektledare)
01/06/2019 → 31/08/2025
Projekt: Forskningsprojekt
-
FinnFoodPics:Image database of food items for the study of eating behaviors in residents of Finland
Kanyamibwa, A. (Projektledare), Hartmann, H. (deltagare), Fängström, P. D. (deltagare), Vikatmaa, W. (Deltagare), Pocan, B. (Deltagare), Perszyk, E. E. (kollaboratör), Davis, X. S. (kollaboratör), Nikitin, A. (deltagare), Wikman, P. (kollaboratör), Pellinen, T. M. (kollaboratör), Kaartinen, N. E. (kollaboratör), Schwab, U. (kollaboratör) & Horstmann, A. (Principal Investigator)
25/11/2021 → 14/12/2023
Projekt: Forskningsprojekt
-
FOODNUTRI: Climate smart food and nutrition research infrastructure
Heinonen, M. (Projektledare), Mikkonen, K. S. (Deltagare), Sandell, M. (Deltagare), Piironen, V. (Deltagare), Katina, K. (Deltagare), Tenkanen, M. (Deltagare), Jouppila, K. (Deltagare), Koivula, H. (Deltagare), Pajari, A.-M. (Deltagare), Björkroth, J. (Deltagare), Maunula, L. (Deltagare), Säde, E. (Deltagare), Mäkelä, J. (Deltagare) & Niva, M. (Deltagare)
01/12/2020 → 30/11/2021
Projekt: Annan projekt
-
LeguComf: EIT FOOD Innovative tools to produce legume-based foods for increased consumer acceptance
Pajari, A.-M. (Principal Investigator), Kuosmanen, S. (Deltagare), Päivärinta, E. (Deltagare) & Knaapila, A. (Deltagare)
01/01/2020 → 31/12/2021
Projekt: Forskningsprojekt
-
GOOD: Improved gut heath by wood-derived gums (Jane and Aatos Erkko Foundation)
Kynkäänniemi, E. K. (Deltagare), Lahtinen, M. (Deltagare), Pajari, A.-M. (Deltagare) & Mikkonen, K. S. (Projektledare)
01/01/2020 → 31/12/2022
Projekt: Forskningsprojekt
-
Dietary climate impact correlates ambiguously with health biomarkers- a randomised controlled trial in healthy Finnish adults
Saarinen, M., Pellinen, T. M., Kostensalo, J., Nousiainen, J., Joensuu, K., Itkonen, S. & Pajari, A.-M., mars 2025, I: European Journal of Nutrition. 64, 2, 14 s., 95.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Extending the product-group-specific approach in nutritional life cycle assessment
Kyttä, V., Kårlund, A., Pellinen, T., Tuomisto, H. L., Kolehmainen, M., Pajari, A.-M. & Saarinen, M., jan. 2025, I: International journal of life cycle assessment. 30, 1, s. 93–109 17 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Identifying gaps between perceived and actual intakes in Finnish adults: self-assessment of macronutrient intakes in relation to nutrition recommendations is challenging
Bäck, S., Pellinen, T., Päivärinta, E., Rautio, P., Isokangas, A., Erkkola, M. & Pajari, A.-M., 4 feb. 2025, I: Food & Nutrition Research. 69, 13 s., 10535.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Edunvalvonta kaipaa uudistamista
Patja, K. & Lehtovirta, M., 2024, I: Suomen lääkärilehti. 79, 51-52, s. 2062-2063 2 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Kommentar/debatt › Professionell
Öppen tillgångFil -
Effects of partial replacement of red and processed meat with non-soya legumes on bone and mineral metabolism and amino acid intakes in BeanMan randomised clinical trial
Itkonen, S. T., Karhu, P., Pellinen, T., Lehtovirta, M., Kaartinen, N. E., Männistö, S., Päivärinta, E. & Pajari, A.-M., 14 jan. 2024, I: British Journal of Nutrition. 131, 1, s. 82-91 10 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil
Aktiviteter
-
Public Health Nutrition (Tidskrift)
Itkonen, S. (Referentgranskare)
okt. 2023Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
14th European Conference on Nutrition FENS 2023
Itkonen, S. (Poster presentation)
2023 → …Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
-
Journal of nutritional science (Tidskrift)
Itkonen, S. (Referentgranskare)
okt. 2023Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
BMC Medicine (Tidskrift)
Itkonen, S. (Referentgranskare)
aug. 2023Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
Applied Physiology, Nutrition and Metabolism (Tidskrift)
Itkonen, S. (Referentgranskare)
maj 2023Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
Priser
-
Poster Prize: Replacing dietary animal proteins with plant proteins dose-dependently decreases the gastrointestinal formation of N-nitroso compounds in healthy volunteers
Päivärinta, E. (!!Recipient), 13 sep. 2018
Pris: Pris och hedersbetygelser
Tidningsurklipp
-
Clinical Trial: Effects of Replacing Red Meat With Legumes on Biomarkers of Chronic Diseases in Healthy Men (Leg4Life)
24/10/2020
2 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
FODMAP: Could enzymes help boost tolerability in plant-based foods?
21/04/2020
3 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
The Effect of Pork With Modified Fat Composition and Berries on Plasma Fatty Acids and Fecal Compounds in Healthy Adults
02/10/2018
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media