Projekt per år
Organisationsprofil
We study the molecular mechanisms by which diets, foods and diet-derived compounds mediate their effects on health and prevention of non-communicable diseases. Our main focus is on gut physiology, metabolism and microbiota. We are particularly interested in the effects of berries, plant-based foods and their polyphenols as well as dietary proteins on the development and risk of colorectal cancer. Our methodological approaches include cell cultures, animal models and clinical trials. Read more on our research group website Molecular Nutrition.
Vetenskapsgrenar
- 3143 Nutrition
- 416 Livsmedelsvetenskap
Internationellt och inhemskt samarbete
Personer
-
Anu Riikka Heiman-Lindh
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - forskningstekniker
- Viikki Molecular Nutrition Group
Person: M5 Stödspersonal for undervisning och forskning
-
Suvi Itkonen
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - universitetsforskare, Titeln docent
- Viikki Molecular Nutrition Group
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
Person: U3 Undervisnings- och forskningspersonal, HU
-
Emma Karoliina Kynkäänniemi
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - doktorand
- Viikki Molecular Nutrition Group
- Food Materials Science Research Group
- Doctoral Programme in Food Chain and Health
Person: U1 Undervisnings- och forskningspersonal, Doktorand
-
Mikko Lehtovirta
- Institutet för molekylärmedicin i Finland - forskardoktor
- Viikki Molecular Nutrition Group
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
Person: U2 Undervisnings- och forskningspersonal, HU
-
Leg4Life: Legumes for sustainable food system and healthy life
Pajari, A., Piironen, V., Vanhatalo, A., Simojoki, A., Jouppila, K., Kariluoto, S., Päivärinta, E., Konttinen, H., Hyytiäinen, K., Lombardini (former Lombardini-Riipinen), C., Lamminen, M., Alakukku, L., Chamlagain, B., Coda, R., Ertbjerg, P., Edelmann, M., Halmemies-Beauchet-Filleau, A., Itkonen, S., Katina, K., Knaapila, A., Kokkonen, T., Kuoppala, K., Lampi, A., Mäkelä, P., Nurmi, V., Ramos-Diaz, J. M., Salonen, A., Sandell, M., Sihvonen, M., Sontag-Strohm, T., Stoddard, F., Tenkanen, M. & Varmanen, P.
01/06/2019 → 31/08/2025
Projekt: Forskningsprojekt
-
FOODNUTRI: Climate smart food and nutrition research infrastructure
Heinonen, M., Mikkonen, K. S., Sandell, M., Piironen, V., Katina, K., Tenkanen, M., Jouppila, K., Koivula, H., Pajari, A., Björkroth, J., Maunula, L., Säde, E., Mäkelä, J. & Niva, M.
01/12/2020 → 30/11/2021
Projekt: Annan projekt
-
LeguComf: EIT FOOD Innovative tools to produce legume-based foods for increased consumer acceptance
Pajari, A., Kuosmanen, S., Päivärinta, E. & Knaapila, A.
01/01/2020 → 31/12/2021
Projekt: Forskningsprojekt
-
GOOD: Improved gut heath by wood-derived gums (Jane and Aatos Erkko Foundation)
Kynkäänniemi, E. K., Lahtinen, M., Pajari, A. & Mikkonen, K. S.
01/01/2020 → 31/12/2022
Projekt: Forskningsprojekt
-
H2020 SIMBA Sustainable Innovation of Microbiome Applications in Food System
Pajari, A., Gürbüz, G. & Slaba, H.
01/11/2018 → 31/10/2022
Projekt: Forskningsprojekt
-
A Mobile App to Increase Fruit and Vegetable Acceptance Among Finnish and Polish Preschoolers: Randomized Trial
Vepsäläinen, H., Skaffari, E., Wojtkowska, K., Barlińska, J., Kinnunen, S. M., Makkonen, R. K., Heikkilä, M., Lehtovirta, M., Ray, C. M-L., Suhonen, E., Nevalainen, J., Sajaniemi, N. & Erkkola, M., 4 jan. 2022, I: JMIR mhealth and uhealth. 10, 1, 11 s., 30352.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Birch glucuronoxylan as a dietary fiber and the produced lignin-related metabolites in rats
Lahtinen, M., Kynkäänniemi, E., Pajari, A-M. & Mikkonen, K. S., 2022, 16th European Workshop on Lignocellulosics and Pulp, Abstracts.Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandling › Konferensbidrag › Vetenskaplig
-
Do we eat what we buy? Relative validity of grocery purchase data as an indicator of food consumption in the LoCard study
Vepsäläinen, H., Nevalainen, J., Kinnunen, S. M., Itkonen, S., Meinilä, J., Männistö, S., Uusitalo, L., Fogelholm, M. & Erkkola, M., nov. 2022, I: British Journal of Nutrition. 128, 9, s. 1780–1788 9 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
-
High-throughput muscle fiber typing from RNA sequencing data
Oskolkov, N., Santel, M., Parikh, H. M., Ekstrom, O., Camp, G. J., Miyamoto-Mikami, E., Strom, K., Mir, B. A., Kryvokhyzha, D., Lehtovirta, M., Kobayashi, H., Kakigi, R., Naito, H., Eriksson, K-F., Nystedt, B., Fuku, N., Treutlein, B., Paabo, S. & Hansson, O., 2 juli 2022, I: Skeletal Muscle. 12, 1, 9 s., 16.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Identification of monogenic variants in more than ten per cent of children without type 1 diabetes-related autoantibodies at diagnosis in the Finnish Pediatric Diabetes Register
Harsunen, M., Kettunen, J. L. T., Härkönen, T., Dwivedi, O., Lehtovirta, M., Vähäsalo, P., Veijola, R., Ilonen, J., Miettinen, P. J., Knip, M. & Tuomi, T., nov. 2022, (!!E-pub ahead of print) I: Diabetologia. 12 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgång
Aktiviteter
-
Clinical Nutrition (Tidskrift)
Suvi Itkonen (Referentgranskare)
feb. 2022Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
International Conference on Food Digestion 2022
Suvi Itkonen (Talare: Presentation)
4 maj 2022Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
-
Advances in nutrition (Tidskrift)
Suvi Itkonen (Referentgranskare)
apr. 2022Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
Université Paris Saclay/AgroParisTech/INRAE
Suvi Itkonen (Besökande forskare)
16 okt. 2022 → 19 nov. 2022Aktivitet: Typer för besök till extern institution › Akademisk besök på annan institution
-
IUNS-ICN - International Congress of Nutrition
Suvi Itkonen (Talare: Presentation)
7 dec. 2022Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
Priser
-
Poster Prize: Replacing dietary animal proteins with plant proteins dose-dependently decreases the gastrointestinal formation of N-nitroso compounds in healthy volunteers
Päivärinta, Essi (!!Recipient), 13 sep. 2018
Pris: Pris och hedersbetygelser
Tidningsurklipp
-
Clinical Trial: Effects of Replacing Red Meat With Legumes on Biomarkers of Chronic Diseases in Healthy Men (Leg4Life)
24/10/2020
2 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
FODMAP: Could enzymes help boost tolerability in plant-based foods?
21/04/2020
3 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
The Effect of Pork With Modified Fat Composition and Berries on Plasma Fatty Acids and Fecal Compounds in Healthy Adults
02/10/2018
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media