Foto av Antti Knaapila
  • PL 66 (Agnes Sjöbergin katu 2)

    00014

    Finland

20052021

Research output per year

Om du gjort några ändringar i Pure kommer de visas här snart.

Publikationer

2020

Dataset of Verbal evaluation of Umami taste in Europe

Iannilli, E., Knaapila, A., Cecchini, M. P. & Hummel, T., 7 jan 2020, I : Data in Brief. 2020

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil
2019

A cross-cultural survey of umami familiarity in European countries

Cecchini, M. P., Knaapila, A., Hoffmann, E., Boschi, F., Hummel, T. & Iannilli, E., jun 2019, I : Food Quality and Preference. 74, s. 172-178 7 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Detection thresholds for quinine, PTC, and PROP measured using taste strips

Cavazzana, A., Knaapila, A., Rosskopf, F., Han, P. & Hummel, T., mar 2019, I : European Archives of Oto-Rhino-Laryngology. 276, 3, s. 753-759 7 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Influence of olfactory dysfunction on the perception of food

Zang, Y., Han, P., Burghardt, S., Knaapila, A., Schriever, V. A. & Hummel, T., okt 2019, I : European Archives of Oto-Rhino-Laryngology. 276, 10, s. 2811-2817 7 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

2018

Development of an International Odor Identification Test for Children: The Universal Sniff Test

Schriever, V. A., Agosin, E., Altundag, A., Avni, H., Van, H. C., Cornejo, C., de los Santos, G., Fishman, G., Fragola, C., Guameros, M., Gupta, N., Hudson, R., Kamel, R., Knaapila, A., Konstantinidis, I., Landis, B. N., Larsson, M., Lundstrom, J. N., Macchi, A., Marino-Sanchez, F. & 16 andra, Novakova, L. M., Mori, E., Mullol, J., Nord, M., Parma, V., Philpott, C., Propst, E. J., Rawan, A., Sandell, M., Sorokowska, A., Sorokowski, P., Sparing-Paschke, L-M., Stetzler, C., Valder, C., Vodicka, J. & Hummel, T., jul 2018, I : The Journal of Pediatrics. 198, s. 265-272e3 11 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Sensory driven design of gluten-free quinoa licorice

Knaapila, A., Oksa, V. & Jouppila, K., 3 sep 2018.

Forskningsoutput: KonferensbidragPoster

2017

Pleasantness, familiarity, and identification of spice odors are interrelated and enhanced by consumption of herbs and food neophilia

Knaapila, A., Laaksonen, O., Virtanen, M., Yang, B., Lagstrom, H. & Sandell, M., 1 feb 2017, I : Appetite. 109, s. 190-200 11 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Self-Ratings of Olfactory Performance and Odor Annoyance Are Associated With the Affective Impact of Odor, but Not With Smell Test Results

Knaapila, A., Raittola, A., Sandell, M. & Yang, B., 2017, I : Perception. 46, 3-4, s. 352-365 14 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil
2016

Sensory properties and consumer characteristics contributing to liking of berries

Laaksonen, O., Knaapila, A., Niva, T., Deegan, K. C. & Sandell, M., okt 2016, I : Food Quality and Preference. 53, s. 117-126 10 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Subjective olfaction and responses to food-related odors

Knaapila, A., Laaksonen, O., Virtanen, M., Lagstrom, H. & Sandell, M., nov 2016, I : Chemical Senses. 41, 9, s. E168-E169 2 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragMötesabstraktForskningPeer review

2015

Food neophobia associates with lower dietary quality and higher BMI in Finnish adults

Knaapila, A. J., Sandell, M. A., Vaarno, J., Hoppu, U., Puolimatka, T., Kaljonen, A. & Lagstrom, H., aug 2015, I : Public Health Nutrition. 18, 12, s. 2161-2171 11 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Olfactory cues associated with approach and avoidance of foods: a pilot study

Knaapila, A., Laaksonen, O., Hoppu, U., Lagstrom, H. & Sandell, M., mar 2015, I : Chemical Senses. 40, 3, s. 247-248 2 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragMötesabstraktForskningPeer review

2014

Experiences of environmental odors among self-reported hyperosmics: a pilot study

Knaapila, A. & Tuorila, H., 2014, I : Journal of Health Psychology. 19, 7, s. 897-906 10 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

2013

Fuzzy Liquid Analysis by an Array of Nonspecifically Interacting Reagents: The Taste of Fluorescence

Hanninen, P. E., Siivonen, J. J., Vaisanen, P. I., Tiittanen, S. A., Lehmusto, M. M., Teimonen, T., Tornkvist, N., Sandell, M. A., Knaapila, A. J., Mundill, P. & Harma, H. J., 22 maj 2013, I : Journal of the American Chemical Society. 135, 20, s. 7422-7425 4 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

2012

A Genome-Wide Study on the Perception of the Odorants Androstenone and Galaxolide

Knaapila, A., Zhu, G., Medland, S. E., Wysocki, C. J., Montgomery, G. W., Martin, N. G., Wright, M. J. & Reed, D. R., jul 2012, I : Chemical Senses. 37, 6, s. 541-552 12 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Genetic Analysis of Chemosensory Traits in Human Twins

Knaapila, A., Hwang, L-D., Lysenko, A., Duke, F. F., Fesi, B., Khoshnevisan, A., James, R. S., Wysocki, C. J., Rhyu, M., Tordoff, M. G., Bachmanov, A. A., Mura, E., Nagai, H. & Reed, D. R., nov 2012, I : Chemical Senses. 37, 9, s. 869-881 13 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

2011
2008

Environmental effects exceed genetic effects on perceived intensity and pleasantness of several odors: a three-population twin study

Knaapila, A., Tuorila, H., Silventoinen, K., Wright, M. J., Kyvik, K. O., Keskitalo, K., Hansen, J., Kaprio, J. & Perola, M., 2008, I : Behavior Genetics. 38, 5, s. 484-492 9 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Genetic and environmental contributions to perceived intensity and pleasantness of androstenone odor: an international twin study

Knaapila, A., Tuorila, H., Silventoinen, K., Wright, M. J., Kyvik, K. O., Cherkas, L. F., Keskitalo, K., Hansen, J., Martin, N. G., Spector, T. D., Kaprio, J. & Perola, M., 2008, I : Chemosensory perception.. 1, 1, s. 34-42 9 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Genetic and environmental influences on human responses to odors

Knaapila, A., 2008, Helsinki: National Public Health Institute. 80 s.

Forskningsoutput: AvhandlingDoktorsavhandlingSamling av artiklar

Self-ratings of olfactory function reflect odor annoyance rather than olfactory acuity

Knaapila, A., Tuorila, H., Kyvik, K. O., Wright, M. J., Keskitalo, K., Hansen, J., Kaprio, J., Perola, M. & Silventoinen, K., 2008, I : Laryngoscope. 118, 12, s. 2212-2217 6 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

The Three-Factor Eating Questionnaire, body mass index, and responses to sweet and salty fatty foods: a twin study of genetic and environmental associations

Keskitalo, K., Tuorila, H., Spector, T. D., Cherkas, L. F., Knaapila, A., Kaprio, J., Silventoinen, K. & Perola, M., 2008, I : American Journal of Clinical Nutrition. 88, 2, s. 263-271 9 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

2007

Food neophobia shows heritable variation in humans

Knaapila, A., Tuorila, H., Silventoinen, K., Keskitalo, K., Kallela, M., Wessman, M., Peltonen, L., Cherkas, L. F., Spector, T. D. & Perola, M., 2007, I : Physiology & Behavior. 91, 5, s. 573-578 6 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Genetic component of identification, intensity and pleasantness of odours: a Finnish family study

Knaapila, A., Keskitalo, K., Kallela, M., Wessman, M., Sammalisto, S., Hiekkalinna, T., Palotie, A., Peltonen, L., Tuorila, H. & Perola, M., 2007, I : European Journal of Human Genetics. 15, 5, s. 596-602 7 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Makean mieltymykset ovat osittain periytyviä

Keskitalo, K. & Knaapila, A., 2007, I : Kansanterveys : Kansanterveyslaitoksen tiedotuslehti. 2007, 5 - 6, s. 12 - 13 2 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelAllmänheten

Same genetic components underlie different measures of sweet taste preference

Keskitalo, K., Tuorila, H., Spector, T. D., Cherkas, L. F., Knaapila, A., Silventoinen, K. & Perola, M., 2007, I : American Journal of Clinical Nutrition. 86, 6, s. 1663-1669 7 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Sweet taste preferences are partly genetically determined: identification of a trait locus on chromosome 16¹³

Keskitalo, K., Knaapila, A., Kallela, M., Palotie, A., Wessman, M., Sammalisto, S., Peltonen, L., Tuorila, H. & Perola, M., 2007, I : American Journal of Clinical Nutrition. 86, 1, s. 55-63 9 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

2005

Kinetics of transglutaminase-induced cross-linking of wheat proteins in dough

Autio, K., Kruus, K., Knaapila, A., Gerber, N., Flander, L. & Buchert, J., 2005, I : Journal of Agricultural and Food Chemistry. 53, 4, s. 1039-1045 7 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review