Om du gjort några ändringar i Pure kommer de visas här snart.

Personlig profil

Information om forskning och undervisning

 

Professional Experience and Training

Professor emerita, 2016-,  Full professor 1998–2016 (Assoc. 1993–98,  Asst. 1988–92), University of Helsinki, Finland

  • Sabbatical, University of Florence, Italy, 2008
  • Sabbatical, US Army Natick Laboratories, 1993

Associate Professor (acting), Nutrition, University of Kuopio, Finland, 1987–88

Post-doctoral Fellow, University of California, Davis, USA, 1986–87

Lecturer, University of Helsinki, 1983–86

Research scientist, VTT Food Research Laboratory, Espoo, Finland, 1976–83

Post-graduate studies, University of Hohenheim, Germany, 1975–76

MSc 1975, PhD 1986, University of Helsinki, Finland

 

Administrational Duties

Vice Dean (Research) 2010–2013

Head of Department 2004–06

Scientific Council of the University of Helsinki 2001–06

Inspector of Tavastia Nation (Hämäläis-Osakunta) 2000–06

Food Research Foundation, chair of scientific board 2007– and member of executive committee 2002–

 

Information om forskning och undervisning

 

Expertise

Sensory and consumer research of foods

 

Research Topics

Consumer response to unfamiliar or nutritionally significant foods

Genetic and cognitive influences on food acceptance and choice

Sensory and consumer research methods

 

Vetenskapsgrenar

  • 416 Livsmedelsvetenskap

Internationellt och inhemskt samarbete Publikationer och projekt inom de senaste fem åren.

Publikationer 1974 2018

Impact of iodized table salt on the sensory characteristics of bread, sausage and pickle

Greis, M., Seppa, L., Venalainen, E. R., Lyytikainen, A. & Tuorila, H., 2018, I : Lebensmittel - Wissenschaft und Technologie. 93, s. 606-612 7 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Sweet taste exposure and the subsequent acceptance and preference for sweet taste in the diet: systematic review of the published literature

Appleton, K. M., Tuorila, H., Bertenshaw, E. J., de Graaf, C. & Mela, D. J., mar 2018, I : American Journal of Clinical Nutrition. 107, 3, s. 405-419 15 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Affective responses to sweet products and sweet solution in British and Finnish adults

Tuorila, H., Keskitalo-Vuokko, K., Perola, M., Spector, T. & Kaprio, J., 2017, I : Food Quality and Preference. 62, s. 128-136 9 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Annual variation in sensory characteristics of seventeen apple cultivars

Seppä, L. E., Tahvonen, R. & Tuorila, H. M., 2016, I : Agricultural and Food Science. 25, 3, s. 202-215 and i-iv (suppl. tables) 18 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Application of the European Test of Olfactory Capabilities in patients with olfactory impairment

Joussain, P., Bessy, M., Faure, F., Bellil, D., Landis, B. N., Hugentobler, M., Tuorila, H., Mustonen, S., Vento, S., Delphin-Combe, F., Krolak-Salmon, P., Rouby, C. & Bensafi, M., 2016, I : European Archives of Oto-Rhino-Laryngology. 273, 2, s. 381-390 10 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Aktiviteter 1988 2007

  • 4 Redaktör för vetenskaplig tidskrift

Chemosensory perception. (Tidskrift)

Hely Tuorila (Medlem i redaktionell ledning)
2007 → …

Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbeteRedaktör för vetenskaplig tidskrift

LWT-Food Science And Technology (Tidskrift)

Hely Tuorila (Medlem i redaktionell ledning)
2006 → …

Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbeteRedaktör för vetenskaplig tidskrift

Journal of Sensory Studies (Tidskrift)

Hely Tuorila (Medlem i redaktionell ledning)
2005 → …

Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbeteRedaktör för vetenskaplig tidskrift

Food Quality and Preference (Tidskrift)

Hely Tuorila (Medlem i redaktionell ledning)
1988 → …

Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbeteRedaktör för vetenskaplig tidskrift