Foto av Johanna Mäkelä
  • Yliopistonkatu 3

    00014 Helsingin yliopisto

    Finland

  • PL 9 (Siltavuorenpenger 5)

    00014

    Finland

19962020

Research output per year

Om du gjort några ändringar i Pure kommer de visas här snart.

Personlig profil

Information om forskning och undervisning

D.Soc.Sc. Johanna Mäkelä is the Professor of Food culture at the University of Helsinki. At the moment, she is the Dean of the Faculty of Educational Sciences. Her field of expertise lies in sociology and food and consumer studies with a focus on social and cultural aspects of eating. Mäkelä has been particularly interested in meal studies and styles and practices of eating. In her research she has used both quantitative and qualitative methods and data.

Mäkelä has worked in research projects that explored e.g. future food consumption, responsibility of the food chain, consumers’ food classifications and practices in everyday life contexts, Nordic eating habits, and fat wars. 

Vetenskapsgrenar

  • 516 Pedagogik
  • 5141 Sociologi

Internationellt och inhemskt samarbete Publikationer och projekt inom de senaste fem åren.

Publikationer

Engagements in Situationally Appropriate Home Cooking

Torkkeli, K., Janhonen, K. & Mäkelä, J., 1 maj 2020, (!!Accepted/In press) I : Food, Culture, and Society.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Meals in western eating and drinking

Niva, M. & Mäkelä, J., 2020, Handbook of eating and drinking: Interdisciplinary perspectives. Meiselman, H. L. (red.). Cham: Springer, s. 495-508 14 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskaplig

Ruoan puhtaus, syötävyys ja identiteetti

Mäkelä, J. & Niva, M., 2020, Ikkunalla. Näkymiä sukupuoleen, tilaan ja aikaan. Kirsi Saarikankaan juhlakirja.. Donner, J., Johansson, H. & Lilja, E. (red.). Helsinki: Taidehistorian seura, s. 102–119 18 s. (Taidehistoriallisia tutkimuksia; nr. 51).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Eating sustainably

Niva, M., Mäkelä, J., Kahma, N. & Kjaernes, U., 2019, Everyday eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden: A comparative study of meal patterns 1997–2012. Gronow, J. & Holm, L. (red.). London & New York: Bloomsbury Academic, s. 173–190 28 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

The complexity of meals

Kahma, N., Mäkelä, J., Niva, M. & Lund, T. B., 2019, Everyday eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden: A comparative study of meal patterns 1997–2012. Gronow, J. & Holm, L. (red.). London & New York: Bloomsbury Academic, s. 93–107 15 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Projekter

Food in Nordic Everyday Life

Mäkelä, J.

01/08/2011 → …

Projekt: Forskningsprojekt

Tutkimusryhmä: Food, culture and learning

Palojoki, P., Janhonen-Abruquah, H., Janhonen, K., Mäkelä, J., Lehtomäki, E., Taar, J., Tuomi-Gröhn, T., Samppala, M., Posti-Ahokas, H., Malin, A., Soljanto, H., Åbacka, G., Vanhanen, J., Paas, K. & Rautavirta, K.

01/01/2010 → …

Projekt: Forskningsprojekt

Fatty foods and fat bodies: Diversification of ideals and practices in healthy eating

Jallinoja, P., Niva, M., Mäkelä, J., Jauho, M., Kahma, N., Harjunen, H., Aho, T. & Helakorpi, S.

01/09/201131/08/2015

Projekt: Forskningsprojekt

­Food in Nordic Everyday Life: A comparative survey of change and stability in eating patterns

Holm, L., Mäkelä, J., Gronow, J., Niva, M., Bøker Lund, T., Kjaernes, U. & Pipping Ekström, M.

01/03/201131/03/2015

Projekt: Forskningsprojekt

Aktiviteter

Sustainable culinary culture –opintojakson (EDUM504) järjestäminen ja opetus, kevät 2019.

Mari Niva (Lärare), Johanna Mäkelä (Lärare)
2019 → …

Aktivitet: Andra aktivitetstyperTyper av övriga aktiviteter - Extern undervisning och koordinering av ämne

Ruoan tulevaisuus 2025 Paneeli

Johanna Mäkelä (!!Speaker), Minna Autio (!!Speaker)
19 sep 2019

Aktivitet: Typer för tal eller presentation!!Invited talk

Sustainable, ethical, responsible, political food consumption?

Johanna Mäkelä (!!Speaker), Mari Niva (!!Speaker)
4 jun 2019

Aktivitet: Typer för tal eller presentation!!Oral presentation

How can sociology of consumption contribute to sustainable food transformation?

Piia Jallinoja (!!Speaker), Johanna Mäkelä (!!Speaker), Mari Niva (!!Speaker)
20 aug 201923 aug 2019

Aktivitet: Typer för tal eller presentation!!Oral presentation

Philosophy and Food

Michiru Nagatsu (Ordförande), Teemu Mauno Matias Toppinen (Talare: Presentation), Johanna Mäkelä (Talare: Presentation), Susanne Uusitalo (Talare: Presentation), Helena Siipi (Talare: Presentation), Saana Jukola (Talare: Presentation)
2 maj 20184 maj 2018

Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemangArrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium

Tidningsurklipp

Esiintyminen radiossa: Ajantasan Suora Linja, Yle Radio Suomi 25.9.2017

Johanna Mäkelä

25/09/2017

1 objekt av Mediabevakning

Press/media: !!Press / Media

Esiintyminen tv-ohjelmassa Makumuistoja, MTV3, 6.9.2017

Johanna Mäkelä

06/09/2017

1 objekt av Mediabevakning

Press/media: !!Press / Media

Suomalainen syö jouluna suomalaista

Johanna Mäkelä

23/12/2016

1 Mediabidrag

Press/media: !!Press / Media

Radiohaastattelu, Svenska Yle/Carina Bruun

Johanna Mäkelä

29/11/2016

1 Mediabidrag

Press/media: !!Press / Media

Ylen aamu-tv

Johanna Mäkelä

12/09/2016

1 Mediabidrag

Press/media: !!Press / Media