• PL 66 (Agnes Sjöbergin katu 2), 4015

  HELSINGIN YLIOPISTO

  Finland

 • PL 66 (Agnes Sjöbergin katu 2)

  00014

  Finland

 • Finland

1989 …2022

Forskningsoutput per år

Om du gjort några ändringar i Pure kommer de visas här snart.

Personlig profil

Forskningsintressen

Tutkimus on keskittynyt nisäkkäiden sisäkorvan ja aivojen kehityksen geneettiseen säätelyyn ja erityisesti transkriptiotekijöiden Gata2 ja Gata3 rooliin tässä. Geneettisesti muokattujen hiirimallien avulla on selvinnyt, että kumpaakin tekijää tarvitaan sisäkorvan muodon kehitykseen ja lisäksi Gata3 on tärkeä kuuloaistinsolujen normaalille kehitykselle.

Aivoissa Gata2, yhdessä Gata3 ja Tal1 tekijöiden kanssa, on tärkeä erityisesti GABA-neuroneiden erilaistumiselle. Nämä neuronit säätelevät yhdessä glutamatergisten neuroneiden kanssa monia keski – ja taka-aivojen dopaminergisia ja serotonergisia tumakkeita ja siten eläinten käyttäytymistä, mielialaa, muistia ja liikkumista. Keski- ja taka-aivojen alueet sisältävät hyvin monia erilaisia neuroneita, jotka muodostavat yhdessä eläinten toimintoja ohjaavia verkostoja, mutta näiden neuroneiden erilaistumista ja monimuotoisuuden kehittymistä ei tunneta hyvin eikä niitä tekijöitä, jotka tätä monimuotoisuutta säätelevät.

Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää mitä geenejä nämä neuronit ilmentävät ja miten niiden monimuotoisuus ohjautuu geneettisesti. Erityisesti on tutkittu yksittäisten solujen monimuotoisuutta RNA-profiloinnin avulla yhteistyössä Juha Partasen (HY, bio-ja ympäristötieteellinen tiedekunta) kanssa.

Vetenskapsgrenar

 • 1184 Genetik, utvecklingsbiologi, fysiologi
 • 1182 Biokemi, cell- och molekylärbiologi
 • 413 Veterinärvetenskap

Internationellt och inhemskt samarbete

Publikationer och projekt inom de senaste fem åren.