Om du gjort några ändringar i Pure kommer de visas här snart.

Personlig profil

Information om forskning och undervisning

Some microbes naturally present in foods have the potential to improve food texture by producing a type of polysaccharides named dextrans. The in situ produced dextrans need not to be declared and thus could replace hydrocolloid additives, giving rise to clean label or additive free food products. The aim of this work is to exploit the high efficiency of Weissella confusa bacteria in dextran synthesis for tailored modification of food texture. The knowledge on the synthesizing machinery and structural characteristics of W. confusa dextran will enhance future utility of this promising dextran producer in food application. The prospect of W. confusa dextransucrase to produce oligosaccharides with potential health benefits will also be examined.

Vetenskapsgrenar

  • 416 Livsmedelsvetenskap

Internationellt och inhemskt samarbete Publikationer och projekt inom de senaste fem åren.

Publikationer 2010 2019

  • 9 Artikel
  • 1 Doktorsavhandling
  • 1 Magisteruppsats

Enzymatic analysis of levan produced by lactic acid bacteria in fermented doughs

Shi, Q., Hou, Y., Yan, X., Mørkeberg, K. B. R. & Tenkanen, T. M., 15 mar 2019, I : Carbohydrate Polymers. 208, s, s. 285-293 9 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Lactose- and cellobiose-derived branched trisaccharides and a sucrose-containing trisaccharide produced by acceptor reactions of Weissella confusa dextransucrase

Shi, Q., Juvonen, M. K., Hou, Y., Kajala, I., Nyyssölä, A., Maina, H. N., Maaheimo, H., Virkki, M-L. & Tenkanen, T. M., 2016, I : Food Chemistry. 109, January, s. 226-236 11 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Rye bran as fermentation matrix boosts in situ dextran production by Weissella confusa compared to wheat bran

Kajala, I., Mäkelä, J., Coda, R., Shukla, S., Shi, Q., Maina, N. H., Juvonen, R., Ekholm, P., Goyal, A., Tenkanen, M. & Katina, K., apr 2016, I : Applied Microbiology and Biotechnology. 100, 8, s. 3499-3510 12 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Projekter 2010 2014

Aktiviteter 2012 2016

  • 6 Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
  • 1 Handledning av annat kunskapsprov (pro gradu, licentiatavhandling)
  • 1 Akademisk besök på annan institution

International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics

Qiao Shi (Talare: Presentation)
21 jun 201623 jun 2016

Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemangArrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium

6th International Dietary Fibre Conference

Qiao Shi (Poster presentation)
1 jun 20153 jun 2015

Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemangArrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium

11th Carbohydrate Bioengineering Meeting

Qiao Shi (Poster presentation)
10 maj 201513 maj 2015

Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemangArrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium

Supervision of Master thesis work

Qiao Shi (Bihandledare)
maj 2013dec 2013

Aktivitet: ExaminationstyperHandledning av annat kunskapsprov (pro gradu, licentiatavhandling)

10th Carbohydrate Bioengineering Meeting

Qiao Shi (Poster presentation)
21 apr 201324 apr 2013

Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemangArrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium