Foto av Vieno Piironen
  • PL 66 (Agnes Sjöbergin katu 2)

    00014

    Finland

1982 …2023

Research output per year

Om du gjort några ändringar i Pure kommer de visas här snart.

Personlig profil

Information om forskning och undervisning

Food quality and safety: lipids, vitamins and other bioactive compounds

Food components and reactions affecting nutritional and sensory quality and safety of foods are investigated. We investigate bioactive compounds of the dietary fibre complex and  natural enhancement of vitamins in foods. The special focus lies on vitamin B12 and folate production by bioprocessing.  We also study lipids and their reactions and utilization of new protein sources as well as micro algae.

  • Vitamins - current focus on vitamin B12 and folate
  • Lipids and their chemical and enzymatic reactions
  • Antinutrients and flavour in legumes and other protein sources
  • Utilization of micro algae

 See page of the research group for more information (Food quality and safety: lipids, vitamins and other bioactive compounds)

 

 

 

  

 

 

Vetenskapsgrenar

  • 416 Livsmedelsvetenskap
  • 116 Kemi

Internationellt och inhemskt samarbete Publikationer och projekt inom de senaste fem åren.

Publikationer

Niacin contents of cereal-milling products in food-composition databases need to be updated

Chamlagain, B., Rautio, S., Edelmann, M., Ollilainen, V. & Piironen, V., 5 maj 2020, I : Journal of Food Composition and Analysis. 91, 103518.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång

Potential of faba bean lipase and lipoxygenase to promote formation of volatile lipid oxidation products in food models

Lampi, A-M., Yang, Z., Mustonen, O. & Piironen, V., 1 maj 2020, I : Food Chemistry. 311, 8 s., 125982.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Epoxy and hydroxy fatty acids as non-volatile lipid oxidation products in oat

Yang, Z., Piironen, V. & Lampi, A-M., 15 okt 2019, I : Food Chemistry. 295, s. 82-93 12 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil
Öppen tillgång
Fil

Projekter

Priser

Order of the White Rose of Finland Knight 1st Class

Vieno Piironen (!!Recipient), 6 dec 2007

Pris: Pris och hedersbetygelser

Aktiviteter

6th ISEKI-Food Conference

Vieno Piironen (Medlem av vetenskaplig kommitté)
8 jul 202010 jul 2020

Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemangArrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium

The 6th InternationalVitamin Conference 2020

Vieno Piironen (Medlem av vetenskaplig kommitté)
22 sep 202025 sep 2020

Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemangArrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium

EUROFOODCHEM XX

Vieno Piironen (Medlem av vetenskaplig kommitté)
17 jun 201919 jun 2019

Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemangArrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium

Opponent of PhD thesis/Petra Loznjak

Vieno Piironen (Opponent)
29 apr 2019

Aktivitet: ExaminationstyperOpponent i doktorsavhandling

Co-supervision of PhD thesis/Fengyan Lie

Vieno Piironen (Bihandledare)
2019 → …

Aktivitet: ExaminationstyperHandledare eller bihandledare av doktorsavhandling