A child's right to a family: deinstitutionalization of child welfare in Putin's Russia

Projektinformation

Beskrivning

Putinin Venäjällä konservatiivinen perheiden suojelu on ollut valtiollisen sosiaalipolitiikan keskiössä. Tarkempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että toimenpiteet ovat koskeneet lähinnä nuoria perheitä ja heidän mahdollisia lapsiaan. Venäjän massiivisesta lastenkotijärjestelmästä ja valtion tiukasta otteesta sijoittaa "ongelmaperheiden" lapsia lastenkoteihin, lastensuojelu ja sijaishuolto ovat olleet sosiaalipolitiikan marginaalissa aivan viime vuosiin asti.

Nyt Venäjällä on käynnissä suuri lastensuojelureformi, joka pohjaa ajatukseen jokaisen lapsen oikeudesta kasvaa perheessä. Tavoitteena on purkaa lastenkotijärjestelmä sekä kehittää sijaisperhejärjestelmää ja perheiden tukipalveluita. Tutkimushankkeessa pureudutaan lastesuojelua ja erityisesti sijaishuoltoa koskeviin uusiin kansallisiin ohjelmiin ja niiden toteutumiseen käytännössä.

Valtiotasoisten ohjelmien lisäksi tutkimushankkeessa analysoidaan lastensuojelujärjestelmiä kolmella Venäjän alueella: Karjalan tasavallassa sekä Nižni Novgorodin ja Tjumenin alueilla, mikä antaa hyvän tilaisuuden vertailla lastensuojelun ja sijaishuollon kehitysprosesseja. Karjalassa hanke tarkastelee myös suomalais-venäläisten lastensuojeluhankkeiden vaikutuksia.

Hanke on aidosti monitieteinen ja kansainvälinen. Suomalaisten sosiaalitieteilijöiden lisäksi hankkeessa on mukana sosiaalitieteilijöitä, politiikantutkijoita ja ekonomeja Venäjältä, Pohjoismaista ja Iso-Britanniasta.

Hanke on rohkea ja kunnianhimoinen: parhaimmillaan se voi vaikuttaa Venäjällä muotoutuvassa olevaan lastensuojelujärjestelmään sekä rajatylittävään yhteistyöhön. Hankkeessa on venäläisiä tutkijoita maan arvostetuimmista tutkimuslaitoksista, jonka ansiosta tutkimustulokset viedään myös ylimmälle päätöksentekotasolle, jossa on nyt kiinnostusta oppia aiheesta. Hanke tuo yhteen myös käytännöntoimijoita, mikä mahdollistaa toimintamallien kehittämisen niin Venäjällä kuin suomalaisessa sosiaalityössä.
StatusSlutfört
Gällande start-/slutdatum01/01/201631/12/2018

• Suomen Akatemia: 14 280,00 €
  • HYMY Doctoral School: 1 000,00 €
  • The Faculty of Arts, University of Helsinki: 942,00 €
  • Academy of Finland: 10 800,00 €

Vetenskapsgrenar

• 5142 Social- och samhällspolitik
  • 517 Statsvetenskap
  • 5143 Social- och kulturantropologi
  • 5141 Sociologi

Projekt

Lapsen oikeus perheeseen: Lastensuojelun deinstitutionalisaatio Putinin Venäjällä

Kulmala, M., Klimova, A., Tarasenko, A., Jäppinen, M., Fomina, A., Zhanna, C. & Shpakovaskya, L.

01/01/201631/12/2020

Projekt: Forskningsprojekt

Forskningsresultat

Global deinstitutionalisation policy in the post-Soviet space: A comparison of child-welfare reforms in Russia and Kazakhstan

An, S. & Kulmala, M., 19 maj 2020, I : Global Social Policy. OnlineFirst, 19 May 2020, s. 1-24 24 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

NGOs and the policy-making process in Russia: the case of child welfare reform

Bindman, E., Kulmala, M. S. & Bogdanova, E., apr 2019, I : Governance. 32, 2, s. 207-222 16 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Russian Punk Ethnography School