Erillisrahoitus Helsingin ja Tukholman yliopistojen yhteishanke

Projektinformation

Beskrivning

Helsingin ja Tukholman yliopistojen kielentutkijoiden välillä alkoi vuonna 2015 kaksivuotinen yhteistyöhanke Kielet ja kielikontaktit. Helsingin yliopiston humanistiseen tiedekuntaan sijoittuvan hankkeen fokuksessa on kielten kohtaaminen ennen ja nyt. Hanke tuottaa uutta poikkitieteellistä tietoa siitä, mitä vähemmistö- ja enemmistökielten rinnakkainelo Suomessa ja Ruotsissa, sekä laajemmin Itämeren alueella, on merkinnyt kielellisesti ja miten se on käytännössä toteutunut. Asiaa tarkastellaan sekä historiallisesti että nykyajassa kiinnittäen huomiota sekä kielikontaktiprosesseihin että niiden vaikutuksiin esim. kielten typologisten piirteiden levinneisyyteen. Tavoitteena on monikielisyyttä ja sen vaikutuksia tutkimalla tuottaa ymmärrystä nykyisten ja tulevien kielellisten kohtaamisten hallintaan. Tällä poikkitieteellisellä tutkimuksella halutaan lisätä yhteistyötä kielentutkijoiden välillä sekä kehittää yliopistojen välistä yhteistyötä tohtorinkoulutustasolla. Yhteistyössä on mukana myös humanistisen tiedekunnan kielentutkimuksen tohtoriohjelma. Hanketta koordinoi Suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitos.
StatusSlutfört
Gällande start-/slutdatum01/01/201531/12/2017

Finansiering

  • Unknown funder

Vetenskapsgrenar

  • 6121 Språkvetenskaper

Projekt

Forskningsresultat

The evolving complexity of gender agreement systems

Di Garbo, F. & Miestamo, M. M. P., 2019, Grammatical gender and linguistic complexity: Volume II: World-wide comparative studies. Di Garbo, F., Olsson, B. & Wälchli, B. (red.). Berlin: Language Science Press, s. 15-60 46 s. (Studies in Diversity Linguistics; nr. 27).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Positiva studentresponser i finska, finlandsvenska och sverigesvenska språkhandledningsamtal

Henricson, S., Mäntynen, A., Nelson, M. & Savijärvi, M., 2018, Svenskan i Finland 17: Föredrag vid den sjuttonde sammankomsten för beskrivningen av svenskan i Finland. Silén, B., Huhtala, A., Lehti-Eklund, H., Stenberg-Sirén, J. & Syrjälä, V. (red.). Helsingfors: Helsingfors universitet, s. 46-60 15 s. (Nordica Helsingensia; nr. 53)(Svenskan i Finland; nr. 17).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKonferensbidragVetenskapligPeer review

Öppen tillgång

Aktiviteter

  • 9 Akademiskt besök på HU
  • 8 Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
  • 3 Akademisk besök på annan institution
  • 2 Utlåtanden vid tillsättning

Esitelmä "Institutional mechanisms of language regulation: comparisons between the universities of Stockholm and Helsinki"

Anna Solin (!!Speaker), Hanna-Mari Pienimäki (!!Speaker)
2018 → …

Aktivitet: Typer för tal eller presentation!!Oral presentation

Stockholm Universitet

Arja Hamari (Besökande forskare)
1 sep 201831 okt 2018

Aktivitet: Typer för besök till extern institutionAkademisk besök på annan institution

Ljuba Veselinova

Matti Miestamo (Värd)
27 okt 201728 okt 2017

Aktivitet: Typer för att vara värd för en besökareAkademiskt besök på HU