Ajokyvyn arviointi MoCA-menetelmällä Alzheimerin taudin varhaisvaiheessa

Hanna Pyykönen, Heidi Parantainen, Tuomo Kujala, Jan Wikgren

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Sammanfattning

Lähtökohdat Tutkimme Montreal Cognitive Assessment (MoCA) -menetelmän soveltuvuutta varhaista Alzheimerin tautia sairastavien potilaiden ajokyvyn arviointiin. Selvitimme myös menetelmän herkkyyttä tunnistaa kognitiomuutoksia. Menetelmät Tutkimus sisälsi haastattelun, kognitiivisen arvioinnin (MoCA), ajon simulaattorilla ja oman ajamisen arvioinnin. Siihen osallistui 7 potilasta ja 17 tervettä ikätoveria. Tulokset Potilaat suoriutuivat verrokkeja heikommin MoCA-testissä ja simulaattoriajossa. Arvio omasta suoriutumisesta ajossa oli heillä merkitsevästi parempi kuin verrokeilla. Potilaat saivat testipisteitä keskimäärin 18,6 ja verrokit 27,4. Simulaattoriajossa potilaat tekivät lähes kaksi kertaa enemmän virheitä kuin verrokit. Päätelmät Testi näyttää tunnistavan varhaisia kognition muutoksia hyvin. Oireiden tiedostamisen ja kognitiivisen suoriutumisen heikentyminen näyttää suurentavan liikenneturvallisuusriskiä. Ajokyvystä on syytä huolestua, kun MoCA-pistemäärä on alle 20.
Originalspråkfinska
TidskriftSuomen lääkärilehti
Volym74
Utgåva11
Sidor (från-till)686-689
Antal sidor4
ISSN0039-5560
StatusPublicerad - 2019
MoE-publikationstypA1 Tidskriftsartikel-refererad

Vetenskapsgrenar

  • 3112 Neurovetenskaper
  • 3124 Neurologi och psykiatri

Citera det här

Pyykönen, H., Parantainen, H., Kujala, T., & Wikgren, J. (2019). Ajokyvyn arviointi MoCA-menetelmällä Alzheimerin taudin varhaisvaiheessa. Suomen lääkärilehti, 74(11), 686-689.
Pyykönen, Hanna ; Parantainen, Heidi ; Kujala, Tuomo ; Wikgren, Jan. / Ajokyvyn arviointi MoCA-menetelmällä Alzheimerin taudin varhaisvaiheessa. I: Suomen lääkärilehti. 2019 ; Vol. 74, Nr. 11. s. 686-689.
@article{31b60baa1da043d3beb938ba8673bb9d,
title = "Ajokyvyn arviointi MoCA-menetelm{\"a}ll{\"a} Alzheimerin taudin varhaisvaiheessa",
abstract = "L{\"a}ht{\"o}kohdat Tutkimme Montreal Cognitive Assessment (MoCA) -menetelm{\"a}n soveltuvuutta varhaista Alzheimerin tautia sairastavien potilaiden ajokyvyn arviointiin. Selvitimme my{\"o}s menetelm{\"a}n herkkyytt{\"a} tunnistaa kognitiomuutoksia. Menetelm{\"a}t Tutkimus sis{\"a}lsi haastattelun, kognitiivisen arvioinnin (MoCA), ajon simulaattorilla ja oman ajamisen arvioinnin. Siihen osallistui 7 potilasta ja 17 tervett{\"a} ik{\"a}toveria. Tulokset Potilaat suoriutuivat verrokkeja heikommin MoCA-testiss{\"a} ja simulaattoriajossa. Arvio omasta suoriutumisesta ajossa oli heill{\"a} merkitsev{\"a}sti parempi kuin verrokeilla. Potilaat saivat testipisteit{\"a} keskim{\"a}{\"a}rin 18,6 ja verrokit 27,4. Simulaattoriajossa potilaat tekiv{\"a}t l{\"a}hes kaksi kertaa enemm{\"a}n virheit{\"a} kuin verrokit. P{\"a}{\"a}telm{\"a}t Testi n{\"a}ytt{\"a}{\"a} tunnistavan varhaisia kognition muutoksia hyvin. Oireiden tiedostamisen ja kognitiivisen suoriutumisen heikentyminen n{\"a}ytt{\"a}{\"a} suurentavan liikenneturvallisuusriski{\"a}. Ajokyvyst{\"a} on syyt{\"a} huolestua, kun MoCA-pistem{\"a}{\"a}r{\"a} on alle 20.",
keywords = "Alzheimer Disease, Cognition Disorders, Memory Disorders, Automobile Driving, Mental Status and Dementia Tests, Cognitive Dysfunction, 3112 Neurotieteet, 3124 Neurologia ja psykiatria",
author = "Hanna Pyyk{\"o}nen and Heidi Parantainen and Tuomo Kujala and Jan Wikgren",
note = "Vertaisarvioitu",
year = "2019",
language = "suomi",
volume = "74",
pages = "686--689",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "11",

}

Pyykönen, H, Parantainen, H, Kujala, T & Wikgren, J 2019, 'Ajokyvyn arviointi MoCA-menetelmällä Alzheimerin taudin varhaisvaiheessa', Suomen lääkärilehti, vol. 74, nr. 11, s. 686-689.

Ajokyvyn arviointi MoCA-menetelmällä Alzheimerin taudin varhaisvaiheessa. / Pyykönen, Hanna; Parantainen, Heidi; Kujala, Tuomo; Wikgren, Jan.

I: Suomen lääkärilehti, Vol. 74, Nr. 11, 2019, s. 686-689.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

TY - JOUR

T1 - Ajokyvyn arviointi MoCA-menetelmällä Alzheimerin taudin varhaisvaiheessa

AU - Pyykönen, Hanna

AU - Parantainen, Heidi

AU - Kujala, Tuomo

AU - Wikgren, Jan

N1 - Vertaisarvioitu

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Lähtökohdat Tutkimme Montreal Cognitive Assessment (MoCA) -menetelmän soveltuvuutta varhaista Alzheimerin tautia sairastavien potilaiden ajokyvyn arviointiin. Selvitimme myös menetelmän herkkyyttä tunnistaa kognitiomuutoksia. Menetelmät Tutkimus sisälsi haastattelun, kognitiivisen arvioinnin (MoCA), ajon simulaattorilla ja oman ajamisen arvioinnin. Siihen osallistui 7 potilasta ja 17 tervettä ikätoveria. Tulokset Potilaat suoriutuivat verrokkeja heikommin MoCA-testissä ja simulaattoriajossa. Arvio omasta suoriutumisesta ajossa oli heillä merkitsevästi parempi kuin verrokeilla. Potilaat saivat testipisteitä keskimäärin 18,6 ja verrokit 27,4. Simulaattoriajossa potilaat tekivät lähes kaksi kertaa enemmän virheitä kuin verrokit. Päätelmät Testi näyttää tunnistavan varhaisia kognition muutoksia hyvin. Oireiden tiedostamisen ja kognitiivisen suoriutumisen heikentyminen näyttää suurentavan liikenneturvallisuusriskiä. Ajokyvystä on syytä huolestua, kun MoCA-pistemäärä on alle 20.

AB - Lähtökohdat Tutkimme Montreal Cognitive Assessment (MoCA) -menetelmän soveltuvuutta varhaista Alzheimerin tautia sairastavien potilaiden ajokyvyn arviointiin. Selvitimme myös menetelmän herkkyyttä tunnistaa kognitiomuutoksia. Menetelmät Tutkimus sisälsi haastattelun, kognitiivisen arvioinnin (MoCA), ajon simulaattorilla ja oman ajamisen arvioinnin. Siihen osallistui 7 potilasta ja 17 tervettä ikätoveria. Tulokset Potilaat suoriutuivat verrokkeja heikommin MoCA-testissä ja simulaattoriajossa. Arvio omasta suoriutumisesta ajossa oli heillä merkitsevästi parempi kuin verrokeilla. Potilaat saivat testipisteitä keskimäärin 18,6 ja verrokit 27,4. Simulaattoriajossa potilaat tekivät lähes kaksi kertaa enemmän virheitä kuin verrokit. Päätelmät Testi näyttää tunnistavan varhaisia kognition muutoksia hyvin. Oireiden tiedostamisen ja kognitiivisen suoriutumisen heikentyminen näyttää suurentavan liikenneturvallisuusriskiä. Ajokyvystä on syytä huolestua, kun MoCA-pistemäärä on alle 20.

KW - Alzheimer Disease

KW - Cognition Disorders

KW - Memory Disorders

KW - Automobile Driving

KW - Mental Status and Dementia Tests

KW - Cognitive Dysfunction

KW - 3112 Neurotieteet

KW - 3124 Neurologia ja psykiatria

M3 - Artikkeli

VL - 74

SP - 686

EP - 689

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 11

ER -