Det juridiska ursprunget av Sokrates metod

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Sammanfattning

Sokrates största filosofiska prestation anses vara utvecklingen av den dialektiska metoden. I denna artikel försöker jag bevisa att den sokratiska metoden har sitt ursprung i de korsförhörsmetoder som användes i grekiska folkdomstolar. Enligt Platons Apologi-dialog använde Sokrates själv dialektiken i sitt försvarstal i rättegången. Lysias använde en liknande förhörsmetod i domstolen
för att testa sina motståndares tillförlitlighet genom att försöka visa att de hade gjort inkonsekventa uttalanden. Utan tvekan var det vanligare än vad man tidigare har trott att metoden användes i domstolssammanhang, eftersom man i äldre bevarade textfragment av föregångare till Sokrates, såsom Parmenides och Gorgias, har hittat spår av dialektik i rätten. Denna tolkning tycks bekräftas i Aristoteles verk Retoriken där Perikles, en äldre samtida till Sokrates, använder den dialektiska metoden i domstolen.
Originalspråksvenska
TidskriftRetfærd : nordisk juridisk tidsskrift
Volym40
Utgåva2
Sidor (från-till)64-76
Antal sidor13
ISSN0105-1121
StatusPublicerad - 19 dec 2017
MoE-publikationstypA1 Tidskriftsartikel-refererad

Vetenskapsgrenar

  • 513 Juridik

Citera det här

@article{d78c00c05a70428680014e8c79a4fb12,
title = "Det juridiska ursprunget av Sokrates metod",
abstract = "Sokrates st{\"o}rsta filosofiska prestation anses vara utvecklingen av den dialektiska metoden. I denna artikel f{\"o}rs{\"o}ker jag bevisa att den sokratiska metoden har sitt ursprung i de korsf{\"o}rh{\"o}rsmetoder som anv{\"a}ndes i grekiska folkdomstolar. Enligt Platons Apologi-dialog anv{\"a}nde Sokrates sj{\"a}lv dialektiken i sitt f{\"o}rsvarstal i r{\"a}tteg{\aa}ngen. Lysias anv{\"a}nde en liknande f{\"o}rh{\"o}rsmetod i domstolenf{\"o}r att testa sina motst{\aa}ndares tillf{\"o}rlitlighet genom att f{\"o}rs{\"o}ka visa att de hade gjort inkonsekventa uttalanden. Utan tvekan var det vanligare {\"a}n vad man tidigare har trott att metoden anv{\"a}ndes i domstolssammanhang, eftersom man i {\"a}ldre bevarade textfragment av f{\"o}reg{\aa}ngare till Sokrates, s{\aa}som Parmenides och Gorgias, har hittat sp{\aa}r av dialektik i r{\"a}tten. Denna tolkning tycks bekr{\"a}ftas i Aristoteles verk Retoriken d{\"a}r Perikles, en {\"a}ldre samtida till Sokrates, anv{\"a}nder den dialektiska metoden i domstolen.",
keywords = "513 Juridik",
author = "H{\"a}m{\"a}l{\"a}inen, {Tomi Petteri}",
year = "2017",
month = "12",
day = "19",
language = "svenska",
volume = "40",
pages = "64--76",
journal = "Retf{\ae}rd : nordisk juridisk tidsskrift",
issn = "0105-1121",
publisher = "Akademisk Forlag",
number = "2",

}

Det juridiska ursprunget av Sokrates metod. / Hämäläinen, Tomi Petteri.

I: Retfærd : nordisk juridisk tidsskrift, Vol. 40, Nr. 2, 19.12.2017, s. 64-76.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

TY - JOUR

T1 - Det juridiska ursprunget av Sokrates metod

AU - Hämäläinen, Tomi Petteri

PY - 2017/12/19

Y1 - 2017/12/19

N2 - Sokrates största filosofiska prestation anses vara utvecklingen av den dialektiska metoden. I denna artikel försöker jag bevisa att den sokratiska metoden har sitt ursprung i de korsförhörsmetoder som användes i grekiska folkdomstolar. Enligt Platons Apologi-dialog använde Sokrates själv dialektiken i sitt försvarstal i rättegången. Lysias använde en liknande förhörsmetod i domstolenför att testa sina motståndares tillförlitlighet genom att försöka visa att de hade gjort inkonsekventa uttalanden. Utan tvekan var det vanligare än vad man tidigare har trott att metoden användes i domstolssammanhang, eftersom man i äldre bevarade textfragment av föregångare till Sokrates, såsom Parmenides och Gorgias, har hittat spår av dialektik i rätten. Denna tolkning tycks bekräftas i Aristoteles verk Retoriken där Perikles, en äldre samtida till Sokrates, använder den dialektiska metoden i domstolen.

AB - Sokrates största filosofiska prestation anses vara utvecklingen av den dialektiska metoden. I denna artikel försöker jag bevisa att den sokratiska metoden har sitt ursprung i de korsförhörsmetoder som användes i grekiska folkdomstolar. Enligt Platons Apologi-dialog använde Sokrates själv dialektiken i sitt försvarstal i rättegången. Lysias använde en liknande förhörsmetod i domstolenför att testa sina motståndares tillförlitlighet genom att försöka visa att de hade gjort inkonsekventa uttalanden. Utan tvekan var det vanligare än vad man tidigare har trott att metoden användes i domstolssammanhang, eftersom man i äldre bevarade textfragment av föregångare till Sokrates, såsom Parmenides och Gorgias, har hittat spår av dialektik i rätten. Denna tolkning tycks bekräftas i Aristoteles verk Retoriken där Perikles, en äldre samtida till Sokrates, använder den dialektiska metoden i domstolen.

KW - 513 Juridik

UR - https://www.djoef-forlag.dk/da/tidsskrifter/ret

M3 - Artikel

VL - 40

SP - 64

EP - 76

JO - Retfærd : nordisk juridisk tidsskrift

JF - Retfærd : nordisk juridisk tidsskrift

SN - 0105-1121

IS - 2

ER -