Elinkaariajattelu ja tutkimuksellinen opiskelu kemian opetuksessa

Marianne Kristiina Juntunen, Maija Katariina Aksela

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKonferensbidragProfessionell

Sammanfattning

Tämän kehittämistutkimuksen tavoitteena on edistää tutkimuksellista kemian ympäristöarvokasvatusta. Pyrkimyksenä on parantaa oppilaiden ympäristötietoisuutta, -asenteita ja kuvaa luonnontieteiden roolista ympäristöongelmia ratkaisevina tieteinä. Tutkimuksen ongelma- analyysissä selvitettiin, millaisia haasteita on ympäristöaiheisen kemian opetuksen kehittämisessä. Empiirisesti tarkasteltiin, minkälaisia tutkimuksellisen opiskelun opetusmalleja täydennyskoulutukseen osallistuneet kemian opettajat kehittävät elinkaariajatteluun liittyen. Ympäristöaiheisen kemian kouluopetuksen kehittämisessä on useita haasteita: Ympäristö- ja elinkaariaiheet ovat painokkaasti esillä peruskoulun ja lukion opetussuunnitelmissa, mutta niiden käsittely kemian oppikirjasarjoissa on kapea-alaista. Oppikirjoissa ei ole tutkimukselliseen opiskeluun kannustavia, oppilaan kysymyksistä liikkeelle lähteviä elinkaariaiheisia tehtäviä. Vastauksena haasteisiin, järjestettiin uutta elinkaariaiheisiin, vihreään kemiaan ja tutkimukselliseen kemian opiskeluun liittyvää kemian opettajien täydennyskoulutusta. Pilottikurssilla kehitettiin yhteisöllisesti opettajien kanssa oppilaan omia kiinnostuksen kohteita ja elinkaariajattelua tukeva kemian opetusmalli. Uudella lähestymistavalla pyritään havainnollistamaan, kuinka kemian tiedoilla ja niihin liittyvillä omilla arkisilla valinnoilla voidaan vaikuttaa ympäristön tilaan. Kemian ja ympäristönsuojelun yhteyttä havainnollistamalla tavoitteena on herättää oppilaassa sisäinen motivaatio opiskella kemiaa.
Originalspråkfinska
Titel på gästpublikationKansainvälinen kemian vuosi : Kemia osaksi hyvää elämää
RedaktörerMaija Aksela, Johannes Pernaa, Marja Happonen
Antal sidor11