HAIR: Popteatterista eteenpäin 1969-2019

Forskningsoutput: Icke-textbaserad outputUtställningKonst i samproduktion

Sammanfattning

Teatterimuseoon nousee kevätkaudella 2020 kukkaiskansan väriloisto, rauhan ja rakkauden sanoma. Näyttelymme HAIR – Popteatterista eteenpäin 1969-2019 juhlistaa HAIR-musikaalin 50-vuotiasta esitystaivalta suomalaisilla näyttämöillä tarjoten sekä hauskan että ajatuksia herättävän kokonaisuuden. Näyttelyn runkona on Tampereen Vapriikissa toteutettu näyttely HAIR – Popteatterin tarina. Teatterimuseon sovitus tuo erityisesti Tampereen Popteatteria käsittelevän sisällön rinnalle kolme muuta produktiota, jotka ovat osaltaan jatkaneet Tampereen Popteatterin aloittamaa linjaa ja toisaalta tarjonneet HAIRiin uudenlaisia näkökulmia.
1960-luvun hippisukupolvi halusi pelastaa maailman rakkauden, suvaitsevaisuuden ja väkivallattomuuden avulla. Rockin ja kukkaiskansan rauhansanoman yhdistämisestä syntynyt HAIR – The American Tribal Love-Rock Musical oli uudenlaista nuorten ihmisten tekemää ja esittämää musiikkiteatteria, joka puhui nuorille näiden omalla äänellä. Musikaalin voittokulku ulottui pian Atlantin yli Eurooppaan ja Suomeenkin vuonna 1969.Näyttelyn kaari alkaa Tampereen Popteatterin ensiesityksestä elokuussa 1969 ja ulottuu aina uusimpaan produktioon samassa kaupungissa vuonna 2019. Näyttely yhdistelee esityksistä jälkeen jäänyttä konkreettista materiaalia kuvalliseen ja äänelliseen aineistoon.
HAIR vastusti sotaa ja sovinnaista yhteiskuntaa, se ihannoi rakkautta ja kauneutta. Nämä teemat ovat edelleen ajankohtaisia. Nuorten vapaudenkaipuu, itsensä löytäminen ja tarve ilmaista tunteitaan eivät ole kadonneet mihinkään: on Vesimiehen aikakausi, aika laulaa, tanssia ja rakastaa. Peace & Love!
Näyttely avataan yleisölle 31.1.2020 ja se on avoinna 23.8. saakka.
Originalspråkmångspråkig
UtgivningsortHelsinki
FörlagTeatterimuseo
Status!!In preparation - 30 jan 2020
MoE-publikationstypF2 Offentligt partiellt förverkligande av ett konstverk

Vetenskapsgrenar

• 6131 Teater, dans, musik, övrig scenkonst

Citera det här

Vainikainen, T. A. S. (Författare). (2020). HAIR: Popteatterista eteenpäin 1969-2019. Manuskript förbereds. Utställning, Helsinki: Teatterimuseo.