Lääkärien arviot potilastietojärjestelmistä ovat parantuneet hieman

Peppiina Saastamoinen, Hannele Hyppönen, Johanna Kaipio, Tinja Lääveri, Jarmo Reponen, Suvi Vainiomäki, Jukka Vänskä

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Sammanfattning

LÄHTÖKOHDAT: Lääkärien arvioita potilastietojärjestelmistä on kartoitettu vuosina 2010 ja 2014. Tämä tutkimus jatkaa seurantaa ja tarkastelee lisäksi organisaatioiden välistä tiedonkulkua. MENETELMÄT: Sähköinen kyselylomake lähetettiin keväällä 2017 alle 65-vuotiaille Suomessa asuville lääkäreille. Potilastietojärjestelmiä arvioitiin kouluarvosanoin (4–10) ja tiedonkulkua seitsemän väittämän avulla. TULOKSET: Arvosanojen keskiarvo oli parantunut edelliseen tutkimukseen verrattuna; sairaaloissa työskentelevien lääkärien antamat arvosanat olivat korkeampia kuin aiemmin. Tietojen saatavuus toisesta organisaatiosta koettiin edelleen heikoksi lukuun ottamatta laboratorio- ja radiologisia tuloksia. Tilanne ei ole juuri parantunut vuodesta 2014, vaikka Kanta-palvelut ovat tulleet laajalti käyttöön. PÄÄTELMÄT: Potilastietojärjestelmissä on havaittavissa pientä parannusta. Kehittämistyötä on kuitenkin jatkettava ja potilastietojen saatavuutta sujuvoitettava, jotta terveydenhuoltojärjestelmä toimii tehokkaasti, erityisesti tulevan sote-uudistuksen jälkeen.
Originalspråkfinska
TidskriftSuomen lääkärilehti
Volym73
Utgåva34
Sidor (från-till)1814-1819
Antal sidor6
ISSN0039-5560
StatusPublicerad - 2018
MoE-publikationstypA1 Tidskriftsartikel-refererad

Bibliografisk information

Vertaisarvioitu

Vetenskapsgrenar

  • 3141 Hälsovetenskap

Citera det här

Saastamoinen, P., Hyppönen, H., Kaipio, J., Lääveri, T., Reponen, J., Vainiomäki, S., & Vänskä, J. (2018). Lääkärien arviot potilastietojärjestelmistä ovat parantuneet hieman. Suomen lääkärilehti, 73(34), 1814-1819.
Saastamoinen, Peppiina ; Hyppönen, Hannele ; Kaipio, Johanna ; Lääveri, Tinja ; Reponen, Jarmo ; Vainiomäki, Suvi ; Vänskä, Jukka. / Lääkärien arviot potilastietojärjestelmistä ovat parantuneet hieman. I: Suomen lääkärilehti. 2018 ; Vol. 73, Nr. 34. s. 1814-1819.
@article{50756b232bff451f8e3b82ef7432fe4e,
title = "L{\"a}{\"a}k{\"a}rien arviot potilastietoj{\"a}rjestelmist{\"a} ovat parantuneet hieman",
abstract = "L{\"A}HT{\"O}KOHDAT: L{\"a}{\"a}k{\"a}rien arvioita potilastietoj{\"a}rjestelmist{\"a} on kartoitettu vuosina 2010 ja 2014. T{\"a}m{\"a} tutkimus jatkaa seurantaa ja tarkastelee lis{\"a}ksi organisaatioiden v{\"a}list{\"a} tiedonkulkua. MENETELM{\"A}T: S{\"a}hk{\"o}inen kyselylomake l{\"a}hetettiin kev{\"a}{\"a}ll{\"a} 2017 alle 65-vuotiaille Suomessa asuville l{\"a}{\"a}k{\"a}reille. Potilastietoj{\"a}rjestelmi{\"a} arvioitiin kouluarvosanoin (4–10) ja tiedonkulkua seitsem{\"a}n v{\"a}itt{\"a}m{\"a}n avulla. TULOKSET: Arvosanojen keskiarvo oli parantunut edelliseen tutkimukseen verrattuna; sairaaloissa ty{\"o}skentelevien l{\"a}{\"a}k{\"a}rien antamat arvosanat olivat korkeampia kuin aiemmin. Tietojen saatavuus toisesta organisaatiosta koettiin edelleen heikoksi lukuun ottamatta laboratorio- ja radiologisia tuloksia. Tilanne ei ole juuri parantunut vuodesta 2014, vaikka Kanta-palvelut ovat tulleet laajalti k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. P{\"A}{\"A}TELM{\"A}T: Potilastietoj{\"a}rjestelmiss{\"a} on havaittavissa pient{\"a} parannusta. Kehitt{\"a}misty{\"o}t{\"a} on kuitenkin jatkettava ja potilastietojen saatavuutta sujuvoitettava, jotta terveydenhuoltoj{\"a}rjestelm{\"a} toimii tehokkaasti, erityisesti tulevan sote-uudistuksen j{\"a}lkeen.",
keywords = "3141 Terveystiede",
author = "Peppiina Saastamoinen and Hannele Hypp{\"o}nen and Johanna Kaipio and Tinja L{\"a}{\"a}veri and Jarmo Reponen and Suvi Vainiom{\"a}ki and Jukka V{\"a}nsk{\"a}",
note = "Vertaisarvioitu",
year = "2018",
language = "suomi",
volume = "73",
pages = "1814--1819",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "34",

}

Saastamoinen, P, Hyppönen, H, Kaipio, J, Lääveri, T, Reponen, J, Vainiomäki, S & Vänskä, J 2018, 'Lääkärien arviot potilastietojärjestelmistä ovat parantuneet hieman', Suomen lääkärilehti, vol. 73, nr. 34, s. 1814-1819.

Lääkärien arviot potilastietojärjestelmistä ovat parantuneet hieman. / Saastamoinen, Peppiina; Hyppönen, Hannele; Kaipio, Johanna; Lääveri, Tinja; Reponen, Jarmo; Vainiomäki, Suvi; Vänskä, Jukka.

I: Suomen lääkärilehti, Vol. 73, Nr. 34, 2018, s. 1814-1819.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

TY - JOUR

T1 - Lääkärien arviot potilastietojärjestelmistä ovat parantuneet hieman

AU - Saastamoinen, Peppiina

AU - Hyppönen, Hannele

AU - Kaipio, Johanna

AU - Lääveri, Tinja

AU - Reponen, Jarmo

AU - Vainiomäki, Suvi

AU - Vänskä, Jukka

N1 - Vertaisarvioitu

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - LÄHTÖKOHDAT: Lääkärien arvioita potilastietojärjestelmistä on kartoitettu vuosina 2010 ja 2014. Tämä tutkimus jatkaa seurantaa ja tarkastelee lisäksi organisaatioiden välistä tiedonkulkua. MENETELMÄT: Sähköinen kyselylomake lähetettiin keväällä 2017 alle 65-vuotiaille Suomessa asuville lääkäreille. Potilastietojärjestelmiä arvioitiin kouluarvosanoin (4–10) ja tiedonkulkua seitsemän väittämän avulla. TULOKSET: Arvosanojen keskiarvo oli parantunut edelliseen tutkimukseen verrattuna; sairaaloissa työskentelevien lääkärien antamat arvosanat olivat korkeampia kuin aiemmin. Tietojen saatavuus toisesta organisaatiosta koettiin edelleen heikoksi lukuun ottamatta laboratorio- ja radiologisia tuloksia. Tilanne ei ole juuri parantunut vuodesta 2014, vaikka Kanta-palvelut ovat tulleet laajalti käyttöön. PÄÄTELMÄT: Potilastietojärjestelmissä on havaittavissa pientä parannusta. Kehittämistyötä on kuitenkin jatkettava ja potilastietojen saatavuutta sujuvoitettava, jotta terveydenhuoltojärjestelmä toimii tehokkaasti, erityisesti tulevan sote-uudistuksen jälkeen.

AB - LÄHTÖKOHDAT: Lääkärien arvioita potilastietojärjestelmistä on kartoitettu vuosina 2010 ja 2014. Tämä tutkimus jatkaa seurantaa ja tarkastelee lisäksi organisaatioiden välistä tiedonkulkua. MENETELMÄT: Sähköinen kyselylomake lähetettiin keväällä 2017 alle 65-vuotiaille Suomessa asuville lääkäreille. Potilastietojärjestelmiä arvioitiin kouluarvosanoin (4–10) ja tiedonkulkua seitsemän väittämän avulla. TULOKSET: Arvosanojen keskiarvo oli parantunut edelliseen tutkimukseen verrattuna; sairaaloissa työskentelevien lääkärien antamat arvosanat olivat korkeampia kuin aiemmin. Tietojen saatavuus toisesta organisaatiosta koettiin edelleen heikoksi lukuun ottamatta laboratorio- ja radiologisia tuloksia. Tilanne ei ole juuri parantunut vuodesta 2014, vaikka Kanta-palvelut ovat tulleet laajalti käyttöön. PÄÄTELMÄT: Potilastietojärjestelmissä on havaittavissa pientä parannusta. Kehittämistyötä on kuitenkin jatkettava ja potilastietojen saatavuutta sujuvoitettava, jotta terveydenhuoltojärjestelmä toimii tehokkaasti, erityisesti tulevan sote-uudistuksen jälkeen.

KW - 3141 Terveystiede

M3 - Artikkeli

VL - 73

SP - 1814

EP - 1819

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 34

ER -

Saastamoinen P, Hyppönen H, Kaipio J, Lääveri T, Reponen J, Vainiomäki S et al. Lääkärien arviot potilastietojärjestelmistä ovat parantuneet hieman. Suomen lääkärilehti. 2018;73(34):1814-1819.