Lasten ja nuorten väkivaltakokemukset 2022: määrät, piirteet ja niiden muutokset 1988–2022

Laura Mielityinen, Sari Hautamäki, Venla Hakala, Monica Fagerlund, Noora Ellonen

Forskningsoutput: Bok/rapportBeställd rapport

Sammanfattning

Kansallisessa lapsiuhritutkimuksessa selvitettiin kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisten lasten ja nuorten väkivaltakokemuksien yleisyyttä sekä niiden muutoksia viimeisten 34 vuoden aikana. Aineisto kerättiin sähköisenä kyselynä yhden oppitunnin aikana toukokuussa 2022. Kyselyyn vastasi 6 825 oppilasta Manner-Suomesta ja Ahvenanmaalta.

Lasten ja nuorten kokemus kodin ulkopuolisesta turvallisuudesta on pääosin
parantunut vuodesta 2013. Kehitys näkyy voimakkaammin vanhemmassa ikäryhmässä. Kuudesluokkalaisilla on tapahtunut lievää kasvua yksittäisissä kokemuksissa. Internetissä koettu kiusaaminen ja seksuaalinen häirintä ovat yleistyneet merkittävästi vuodesta 2013. Ikätoverien taholta koetaan yleisimmin henkistä väkivaltaa.

Henkinen perheväkivalta on yleistynyt merkittävästi. Kasvu näkyy vahvimmin nuoremmassa ikäryhmässä. Kuritusväkivallan käyttö on edelleen vähentynyt ja erityisen vakavat fyysisen väkivallan teot ovat edelleen harvinaisia, vaikka myönteinen kehitys on pysähtynyt. Kotona tai julkisilla paikoilla todistettu lähisuhdeväkivalta on vähentynyt vuodesta 2013.

Seksuaaliväkivallan kokemukset ovat yleistyneet sekä kuudes- että yhdeksäsluokkalaisilla tytöillä vuodesta 2013. Yleistyminen näkyy lähinnä lievemmissä tekomuodoissa. Erityisesti tyttöjen kohdalla tuntemattomien rooli seksuaaliväkivallan toisena osapuolena on yleistynyt merkittävästi. Seksuaaliväkivallan yhteydessä raportoidaan nyt useammin pakottamista
ja väkivaltaa kuin vuonna 2013. Väkivallasta kerrotaan yleisimmin ystäville tai perheelle. Viranomaisille kokemuksista kerrotaan edelleen harvoin.
Originalspråkfinska
UtgivningsortHelsinki
FörlagSosiaali- ja terveysministeriö
Antal sidor119
ISBN (elektroniskt)978-952-00-7158-5
StatusPublicerad - jan. 2023
MoE-publikationstypD4 Publicerad utvecklings- eller forskningsrapport eller studie

Publikationsserier

NamnSosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja
FörlagSosiaali- ja terveysministeriö
Nr.5
Volym2023
ISSN (elektroniskt)1797-9854

Vetenskapsgrenar

  • 513 Juridik

Citera det här