Sammanfattning
Maitoallergiaa epäillään melko usein, mutta diagnoosin tulee perustua valvottuun välttämis-altistuskokeeseen. Maitoallergiassa elimistön immunologinen puolustusjärjestelmä tunnistaa maidon proteiinit haitalliseksi. Taustalla voi olla erilaisia immunologisia mekanismeja, joista tyypillisin on immunoglobuliini E:n (IgE) muodostus maidon proteiineja kohtaan. Maitoallergia voi olla myös IgE:stä riippumaton. Lähes 80 %:lla lapsista maitoallergia ohittuu iän myötä. Kypsennetty maito saattaa sopia maitoallergiselle lapselle, vaikka kypsentämätön maito aiheuttaisi oireita, ja kypsennetyn maidon käyttö saattaa nopeuttaa maitoallergian ohittumista. Sietokyvyn kehittymisen säännöllinen arviointi on osa maitoallergian hoitoa. Vaikean maitoallergian, johon tyypillisesti liittyvät suuremmat maito-IgE-vasta-ainepitoisuudet, spontaani paranemisennuste on huonompi. Osa vaikeaa maitoallergiaa sairastavista lapsista saattaa hyötyä maitosiedätyksestä.
Originalspråk | finska |
---|---|
Tidskrift | Duodecim |
Volym | 140 |
Nummer | 6 |
Sidor (från-till) | 485-492 |
Antal sidor | 8 |
ISSN | 0012-7183 |
Status | Publicerad - 2024 |
MoE-publikationstyp | D1 Artikel i en branschtidskrift |
Bibliografisk information
Vertaisarvioitu. Näin hoidan.Vetenskapsgrenar
- 3121 Allmänmedicin, inre medicin och annan klinisk medicin
- 3123 Kvinno- och barnsjukdomar