Lihavuus heikentää lisääntymisterveyttä

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Sammanfattning

Lihavuuteen liittyvät hormonaaliset muutokset, erityisesti insuliiniresistenssi, vaikuttavat sekä naisten että miesten lisääntymisterveyteen. Jo 5 %:n painonpudotus voi parantaa merkittävästi hedelmällisyyttä ja pienentää raskaudenaikaisia riskejä. Pysyvät elämäntapamuutokset näyttävät vaikuttavan merkittävästi myös tulevien jälkeläisten terveyteen epigeneettisten mekanismien ja ympäristövaikutusten kautta. Perusterveydenhuolto on keskeisessä asemassa lihavuuden ehkäisyssä ja varhaisessa hoidossa.Tarvitaan moniammatillista yhteistyötä ja toimivia hoitoketjuja.
Originalspråkfinska
TidskriftSuomen lääkärilehti
Volym73
Utgåva42
Sidor (från-till)2416-2420
Antal sidor5
ISSN0039-5560
StatusPublicerad - 2018
MoE-publikationstypA2 Granska artikel i en vetenskaplig tidskrift

Vetenskapsgrenar

  • 3123 Kvinno- och barnsjukdomar

Citera det här

@article{16601cf647b14b8f969bfdf9dddf5327,
title = "Lihavuus heikent{\"a}{\"a} lis{\"a}{\"a}ntymisterveytt{\"a}",
abstract = "Lihavuuteen liittyv{\"a}t hormonaaliset muutokset, erityisesti insuliiniresistenssi, vaikuttavat sek{\"a} naisten ett{\"a} miesten lis{\"a}{\"a}ntymisterveyteen. Jo 5 {\%}:n painonpudotus voi parantaa merkitt{\"a}v{\"a}sti hedelm{\"a}llisyytt{\"a} ja pienent{\"a}{\"a} raskaudenaikaisia riskej{\"a}. Pysyv{\"a}t el{\"a}m{\"a}ntapamuutokset n{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t vaikuttavan merkitt{\"a}v{\"a}sti my{\"o}s tulevien j{\"a}lkel{\"a}isten terveyteen epigeneettisten mekanismien ja ymp{\"a}rist{\"o}vaikutusten kautta. Perusterveydenhuolto on keskeisess{\"a} asemassa lihavuuden ehk{\"a}isyss{\"a} ja varhaisessa hoidossa.Tarvitaan moniammatillista yhteisty{\"o}t{\"a} ja toimivia hoitoketjuja.",
keywords = "Obesity, Overweight, Reproductive Health, Fertility, Female, Insulin Resistance, Reproductive Techniques, Assisted, Gonadal Hormones, Hormones, Prenatal Exposure Delayed Effects, Pregnancy Complications, 3123 Naisten- ja lastentaudit",
author = "Tiina Koskela-Koivisto",
year = "2018",
language = "suomi",
volume = "73",
pages = "2416--2420",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "42",

}

Lihavuus heikentää lisääntymisterveyttä. / Koskela-Koivisto, Tiina.

I: Suomen lääkärilehti, Vol. 73, Nr. 42, 2018, s. 2416-2420.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

TY - JOUR

T1 - Lihavuus heikentää lisääntymisterveyttä

AU - Koskela-Koivisto, Tiina

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Lihavuuteen liittyvät hormonaaliset muutokset, erityisesti insuliiniresistenssi, vaikuttavat sekä naisten että miesten lisääntymisterveyteen. Jo 5 %:n painonpudotus voi parantaa merkittävästi hedelmällisyyttä ja pienentää raskaudenaikaisia riskejä. Pysyvät elämäntapamuutokset näyttävät vaikuttavan merkittävästi myös tulevien jälkeläisten terveyteen epigeneettisten mekanismien ja ympäristövaikutusten kautta. Perusterveydenhuolto on keskeisessä asemassa lihavuuden ehkäisyssä ja varhaisessa hoidossa.Tarvitaan moniammatillista yhteistyötä ja toimivia hoitoketjuja.

AB - Lihavuuteen liittyvät hormonaaliset muutokset, erityisesti insuliiniresistenssi, vaikuttavat sekä naisten että miesten lisääntymisterveyteen. Jo 5 %:n painonpudotus voi parantaa merkittävästi hedelmällisyyttä ja pienentää raskaudenaikaisia riskejä. Pysyvät elämäntapamuutokset näyttävät vaikuttavan merkittävästi myös tulevien jälkeläisten terveyteen epigeneettisten mekanismien ja ympäristövaikutusten kautta. Perusterveydenhuolto on keskeisessä asemassa lihavuuden ehkäisyssä ja varhaisessa hoidossa.Tarvitaan moniammatillista yhteistyötä ja toimivia hoitoketjuja.

KW - Obesity

KW - Overweight

KW - Reproductive Health

KW - Fertility

KW - Female

KW - Insulin Resistance

KW - Reproductive Techniques, Assisted

KW - Gonadal Hormones

KW - Hormones

KW - Prenatal Exposure Delayed Effects

KW - Pregnancy Complications

KW - 3123 Naisten- ja lastentaudit

M3 - Katsausartikkeli

VL - 73

SP - 2416

EP - 2420

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 42

ER -