Sammanfattning

Esittelemme neljä maataloustieteiden osastossa kehitettyä käytännöllistä pedagogisen johtamisen työkalua, jotka ovat Mallipolku, Linjakkuuslakana, pedagoginen Moodle-sivusto sekä Viikon vinkit. Nämä neljä käytännöllistä ja helppokäyttöistä pedagogisen johtamisen työkalua on kehitetty yhteisöllisesti ja niitä muokataan jatkuvasti tarpeen mukaan.

Mallipolku on taulukkomuotoinen tiedosto, joka sisältää maataloustieteiden kandiohjelman tutkintorakenteen. Mallipolku on keskeinen koulutusohjelman johtamisen, opetuksen kehittämisen ja opinto-ohjauksen työkalu, mutta samalla myös opiskelijan opintojen suunnittelun väline. Tutkintorakenteen mukaiset opintojaksot ovat tiedoston eri riveillä. Opintojaksojen ohjeellinen suoritusajoitus on merkitty palstoille opintovuosittain ja opetusperiodeittain. Mallipolun avulla opiskelija voi hahmottaa koko tutkintorakenteen ja sen eri osat (esimerkiksi opintosuuntien mukaiset moduulit), suunnitella opintojaan ja hallita kuormittumistaan, sijoittaa kansainvälisen vaihdon henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaansa (HOPS) ja varmistaa kandidaatiksi valmistumisen kolmessa vuodessa. Sähköisen Sisu-järjestelmän HOPS-rakenne noudattaa mallipolun rakennetta. Mallipolku on saatavana avoimesti verkossa Opiskelijan ohjeissa.

Linjakkuuslakana on online-Excel-tiedosto, joka sisältää omilla riveillään kaikki maataloustieteiden kandiohjelman opintojaksot. Taulukon avulla tarkastellaan ja kehitetään koulutusohjelman opetuksen kokonaisuutta ja yksityiskohtia. Myös yksittäinen opettaja voi hyödyntää Linjakkuuslakanaa opetuksensa kehittämisessä. Taulukon palstoissa ovat opintojaksojen perustiedot (osaamistavoitteet, sisältö, ajoitus) sekä pedagogiset elementit. Pedagogisiin elementteihin kuuluu kolme perusosaa: Opintojakson konsepti (sisältää 7 alakohtaa), Opiskelijan tekemät kurssiaktiviteetit (10 alakohtaa) ja Arviointi (8 alakohtaa). Helsingin yliopiston ja maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan strategisten linjausten mukaiset viisi elementtiä ovat Työelämäyhteydet, Kestävyys, Systeeminen ajattelu, Tulevaisuusajattelu sekä Strateginen ajattelu ja toimijuus. Linjakkuuslakanataulukossa on siten yhteensä 30 tarkasteltavaa kohtaa (palstaa). Vastuuopettaja merkitsee taulukkoon numeron 1 kohtiin, jotka sisältyvät opintojaksoon. Olemme saaneet Helsingin yliopistossa hyvää palautetta Linjakkuuslakanasta.

Maataloustieteiden opettajille suunnattu suomen- ja englanninkielinen pedagoginen Moodle-sivusto ”MAAT-AGRI Pedagogisia materiaaleja / Pedagogical materials” on tuorein esittelemistämme työkaluista. Sivusto täydentää Helsingin yliopiston yleistä opettajien ohjeistusta. Sivustolla on erilaisia oman alan opintojaksojen aineistojen esimerkkejä virikkeeksi kollegoille. Opettajat voivat lisätä sivustolle omia aineistojaan muokattavassa muodossa (esim. Word, Excel), jotta muut pystyvät soveltamaan niitä käyttöönsä. Sivuston tämänhetkiset kymmenen pääaihetta ovat Arviointimatriiseja, Raporttien, oppimispäiväkirjojen, esseevastausten ym. laatimisohjeita, Ryhmätyöt, Palautteen antaminen ja vastaanottaminen, Opinnäytteet, Oppimisen erityishaasteet, Muita ohjeita, Pedagogisia työvälineitä, Videoita akateemisesta asiantuntijuudesta ja Tekoäly.

Viikon vinkeillä olemme halunneet jakaa opettajillemme ja soveltaa käytäntöön opiskelijoilta tulleita ajatuksia opetusjärjestelyistä, jotka edistävät opiskelijoiden oppimista, hyvinvointia ja jaksamista. Opiskelijoiden ajatuksia kerätiin maataloustieteiden kandiohjelman hyvinvointityöpajassa syksyllä 2021 ja opiskelijapalautetilaisuudessa syksyllä 2022. Opettajille lähetettiin sähköpostitse 9 Viikon vinkkiä syyslukukaudella 2021 ja 12 vinkkiä syyslukukaudella 2022. Suomen- ja englanninkieliset vinkit on talletettu opettajien pedagogiseen Moodle-sivustoon. Eräs opettaja antoi Viikon vinkeistä tällaisen palautteen: ”Nämä viikon vinkit ovat erinomaisia ja sopivina annoksina tarjoiltuja.”

Nämä neljä työkalua ovat osoittautuneet toimiviksi koulutusohjelman johtoryhmän työskentelyssä ja muussa johtamistyössä. Ne auttavat niin kokenutta kuin opetustyöhön perehtymässä olevaa opettajaa opetus- ja ohjaustyössä sekä edistävät osaltaan opiskelijoidemme oppimista ja koko akateemisen yhteisömme hyvinvointia.
Originalspråkfinska
Titel på värdpublikationPedaforum 2023 - Korkeakoulupedagogiikan päivät - Kohti kestävää korkeakoulupedagogiikan toimintakulttuuria
RedaktörerSanna Kivimäki, Jenni Majuri, Riina Vaine, Henna Hakanen
Antal sidor249
FörlagTampereen yliopisto
Utgivningsdatum6 juni 2023
Sidor248
ISBN (elektroniskt)978-952-03-2966-2
StatusPublicerad - 6 juni 2023
MoE-publikationstypD3 Professionella konferenshandlingar
EvenemangPedaforum 2023 - Tampereen yliopisto, Tampere, Finland
Varaktighet: 6 juni 20238 juni 2023
https://events.tuni.fi/pedaforum/

Vetenskapsgrenar

  • 516 Pedagogik
  • 119 Övrig naturvetenskap
  • 415 Övriga jordbruksvetenskaper

Citera det här