Sammanfattning

Lähtökohdat : Ravintoaineiden lähteitä suomalaisten lasten kasvis- ja vegaaniruokavalioissa ei ole raportoitu. Menetelmät : Analysoimme 1–6-vuotiaiden suomalaislasten 3–4 päivän ruokapäiväkirjoja DAGIS- ja MIRA Helsinki -tutkimuksista vuosilta 2015–2017. Laskimme ravintoaineiden saannin eri raaka-aineryhmistä i) sekaruokavaliossa (n = 438), ii) pescovegetaarisessa tai fleksitaarisessa ruokavaliossa (n = 13), iii) lakto- tai lakto-ovo-vegetaarisessa ruokavaliossa (n = 7) ja iv) vegaaniruokavaliossa (n = 8). Tulokset : Sekaruokavaliossa eläinperäinen ruoka oli merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojenlähde. Sekaruokavaliossa maitotuotteet sekä kasvis- ja vegaaniruokavalioissa maitotuotteiden kaltaiset kasviperäiset tuotteet olivat tärkeitä proteiinin ja D- ja B12 -vitamiinin lähteitä. Seka-rukavaliossa maitotuotteet olivat hyvä jodin lähde, mutta kasvis- ja vegaaniruokavalioissa jodin lähteitä oli niukasti. Päätelmät : Sekaruokaa syövät lapset hyötyisivät lihan ja rasvaisten maitotuotteiden osittaisesta korvaamisesta kasviperäisillä tuotteilla. Neuvonnassa on hyvä huomata, että lapsen kasvisruokavalio voi käytännössä olla lähellä vegaaniruokavaliota, joka edellyttää huolellista suunnittelua. Jodilisän käytöstä tulisi keskustella aina, kun lapsen ruokavalio ei sisällä lehmänmaitotuotteita.
Originalspråkfinska
Artikelnummere36058
TidskriftSuomen lääkärilehti
Volym78
Nummer23-24
Antal sidor11
ISSN0039-5560
StatusPublicerad - 2023
MoE-publikationstypA1 Tidskriftsartikel-refererad

Bibliografisk information

Tiede. Vertaisarvioitu.

Vetenskapsgrenar

  • 3143 Nutrition

Citera det här