Sammanfattning
Lähtökohdat : Ravintoaineiden lähteitä suomalaisten lasten kasvis- ja vegaaniruokavalioissa ei ole raportoitu. Menetelmät : Analysoimme 1–6-vuotiaiden suomalaislasten 3–4 päivän ruokapäiväkirjoja DAGIS- ja MIRA Helsinki -tutkimuksista vuosilta 2015–2017. Laskimme ravintoaineiden saannin eri raaka-aineryhmistä i) sekaruokavaliossa (n = 438), ii) pescovegetaarisessa tai fleksitaarisessa ruokavaliossa (n = 13), iii) lakto- tai lakto-ovo-vegetaarisessa ruokavaliossa (n = 7) ja iv) vegaaniruokavaliossa (n = 8). Tulokset : Sekaruokavaliossa eläinperäinen ruoka oli merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojenlähde. Sekaruokavaliossa maitotuotteet sekä kasvis- ja vegaaniruokavalioissa maitotuotteiden kaltaiset kasviperäiset tuotteet olivat tärkeitä proteiinin ja D- ja B12 -vitamiinin lähteitä. Seka-rukavaliossa maitotuotteet olivat hyvä jodin lähde, mutta kasvis- ja vegaaniruokavalioissa jodin lähteitä oli niukasti. Päätelmät : Sekaruokaa syövät lapset hyötyisivät lihan ja rasvaisten maitotuotteiden osittaisesta korvaamisesta kasviperäisillä tuotteilla. Neuvonnassa on hyvä huomata, että lapsen kasvisruokavalio voi käytännössä olla lähellä vegaaniruokavaliota, joka edellyttää huolellista suunnittelua. Jodilisän käytöstä tulisi keskustella aina, kun lapsen ruokavalio ei sisällä lehmänmaitotuotteita.
Originalspråk | finska |
---|---|
Artikelnummer | e36058 |
Tidskrift | Suomen lääkärilehti |
Volym | 78 |
Nummer | 23-24 |
Antal sidor | 11 |
ISSN | 0039-5560 |
Status | Publicerad - 2023 |
MoE-publikationstyp | A1 Tidskriftsartikel-refererad |
Bibliografisk information
Tiede. Vertaisarvioitu.Vetenskapsgrenar
- 3143 Nutrition