Maksa kampylobakterioosin riskielintarvikkeena

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKonferensbidragProfessionell

Sammanfattning

Suomessa raportoidaan vuosittain n. 4500 laboratoriovarmistettua kampylobakterioosi-tautitapausta. Kampylobakteeri onkin yleisin suolistotulehduksia aiheuttava bakteeri Suomessa ja maailmalla. Kotimaisten tautitapausten osuus on kasvanut viime vuosina eikä syytä tähän tunneta. Raakaa tai huonosti kypsennettyä broilerin lihaa pidetään yleisesti yhtenä merkittävimmistä tartunnanlähteistä, mutta suomalainen broilerinliha on kuitenkin suhteellisen harvoin kampylobakteereilla kontaminoitunutta. Naudanlihasta ja raakamaidosta kampylobakteereja havaitaan vielä harvemmin. Maailmalla on viime vuosina raportoitu useita maksaan liittyviä kampylobakterioosi-epidemioita. Kanadalaisessa tapaus-verrokki-tutkimuksessa vasikan maksa nousi merkittäväksi kampylobakterioosin riskitekijäksi. Suurin riski tartunnan saamiselle liittyi raa’an tai huonosti kypsennetyn maksan syömiseen. Tuoreiden tutkimusten valossa tuore naudan maksa on usein kampylobakteereilla saastunutta, myös Suomessa. Kampylobakteerit säilyvät hyvin maksassa jääkaappilämpötilassa, mutta ne voidaan tuhota perusteellisella kypsennyksellä ja pitoisuuksia alentaa huomattavasti pakastuksella.
Originalspråkfinska
Titel på värdpublikationEläinlääkäripäivien luentokokoelma 2020 : eLuentokokelma 2020 luentotiivistelmä
Antal sidor3
FörlagSuomen Eläinlääkäriliitto
Utgivningsdatum2020
Sidor202-204
ISBN (tryckt)978-952-69518-0-5
ISBN (elektroniskt)978-951-95248-9-4
StatusPublicerad - 2020
MoE-publikationstypD3 Professionella konferenshandlingar
EvenemangEläinlääkäripäivät 2020 -
Varaktighet: 16 sep. 202018 sep. 2020

Vetenskapsgrenar

  • 413 Veterinärvetenskap

Citera det här