Miten opioidikorvaushoidossa olevat eroavat muista päihdeasiakkaista?

Niklas Mäkelä, Airi Partanen, Hannu Alho, Kristiina Kuussaari

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Sammanfattning

LÄHTÖKOHDAT Kotimaiset tutkimukset opioidiriippuvuuden lääkkeellisestä vieroitus- ja korvaushoidosta ovat rajautuneet hoitoyksiköihin tai alueisiin. Tavoite oli saada tietoa potilaista ja hoidon sisällöstä koko maasta. MENETELMÄT Vuoden 2015 päihdetapauslaskennan 10 844 päihde-ehtoisen asioinnin asiakkaat luokiteltiin vertailua varten opioidikorvaushoidossa oleviin, muihin opioidien käyttäjiin ja muihin päihdeasiakkaisiin. TULOKSET Asioinneista 1 585 koski korvaushoitoa. Korvaushoidossa olevat ja muut opioidien käyttäjät olivat muita päihdeasiakkaita nuorempia ja heidän päihteidenkäyttönsä oli rankempaa. Korvaushoitolääkkeen jakoa lukuun ottamatta potilaat saivat palveluja vähemmän kuin muut päihteiden vuoksi asioivat. PÄÄTELMÄT Päihdetapauslaskenta tavoittaa korvaushoitopotilaat kohtalaisen hyvin. Heidän elämäntilanteensa näyttää olevan jossain määrin vakiintuneempi kuin muiden opioidien käyttäjien, mahdollisesti hoidon ansiosta.
Originalspråkfinska
TidskriftSuomen lääkärilehti
Volym74
Utgåva9
Sidor (från-till)545-549
Antal sidor5
ISSN0039-5560
StatusPublicerad - 2019
MoE-publikationstypA1 Tidskriftsartikel-refererad

Vetenskapsgrenar

  • 3142 Folkhälsovetenskap, miljö och arbetshälsa

Citera det här

Mäkelä, Niklas ; Partanen, Airi ; Alho, Hannu ; Kuussaari, Kristiina. / Miten opioidikorvaushoidossa olevat eroavat muista päihdeasiakkaista?. I: Suomen lääkärilehti. 2019 ; Vol. 74, Nr. 9. s. 545-549.
@article{b9a24285d6e64adc88605b63aa7f030d,
title = "Miten opioidikorvaushoidossa olevat eroavat muista p{\"a}ihdeasiakkaista?",
abstract = "L{\"A}HT{\"O}KOHDAT Kotimaiset tutkimukset opioidiriippuvuuden l{\"a}{\"a}kkeellisest{\"a} vieroitus- ja korvaushoidosta ovat rajautuneet hoitoyksik{\"o}ihin tai alueisiin. Tavoite oli saada tietoa potilaista ja hoidon sis{\"a}ll{\"o}st{\"a} koko maasta. MENETELM{\"A}T Vuoden 2015 p{\"a}ihdetapauslaskennan 10 844 p{\"a}ihde-ehtoisen asioinnin asiakkaat luokiteltiin vertailua varten opioidikorvaushoidossa oleviin, muihin opioidien k{\"a}ytt{\"a}jiin ja muihin p{\"a}ihdeasiakkaisiin. TULOKSET Asioinneista 1 585 koski korvaushoitoa. Korvaushoidossa olevat ja muut opioidien k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}t olivat muita p{\"a}ihdeasiakkaita nuorempia ja heid{\"a}n p{\"a}ihteidenk{\"a}ytt{\"o}ns{\"a} oli rankempaa. Korvaushoitol{\"a}{\"a}kkeen jakoa lukuun ottamatta potilaat saivat palveluja v{\"a}hemm{\"a}n kuin muut p{\"a}ihteiden vuoksi asioivat. P{\"A}{\"A}TELM{\"A}T P{\"a}ihdetapauslaskenta tavoittaa korvaushoitopotilaat kohtalaisen hyvin. Heid{\"a}n el{\"a}m{\"a}ntilanteensa n{\"a}ytt{\"a}{\"a} olevan jossain m{\"a}{\"a}rin vakiintuneempi kuin muiden opioidien k{\"a}ytt{\"a}jien, mahdollisesti hoidon ansiosta.",
keywords = "Opiate Substitution Treatment, Opioid-Related Disorders, Buprenorphine, Naloxone Drug Combination, Methadone, Substance-Related Disorders, Socioeconomic Factors, Mental Disorders, Alcohol-Related Disorders, Drug Users, Substance Abuse Treatment Centers, 3142 Kansanterveystiede, ymp{\"a}rist{\"o} ja ty{\"o}terveys",
author = "Niklas M{\"a}kel{\"a} and Airi Partanen and Hannu Alho and Kristiina Kuussaari",
note = "Vertaisarvioitu",
year = "2019",
language = "suomi",
volume = "74",
pages = "545--549",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "9",

}

Miten opioidikorvaushoidossa olevat eroavat muista päihdeasiakkaista? / Mäkelä, Niklas; Partanen, Airi; Alho, Hannu; Kuussaari, Kristiina.

I: Suomen lääkärilehti, Vol. 74, Nr. 9, 2019, s. 545-549.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

TY - JOUR

T1 - Miten opioidikorvaushoidossa olevat eroavat muista päihdeasiakkaista?

AU - Mäkelä, Niklas

AU - Partanen, Airi

AU - Alho, Hannu

AU - Kuussaari, Kristiina

N1 - Vertaisarvioitu

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - LÄHTÖKOHDAT Kotimaiset tutkimukset opioidiriippuvuuden lääkkeellisestä vieroitus- ja korvaushoidosta ovat rajautuneet hoitoyksiköihin tai alueisiin. Tavoite oli saada tietoa potilaista ja hoidon sisällöstä koko maasta. MENETELMÄT Vuoden 2015 päihdetapauslaskennan 10 844 päihde-ehtoisen asioinnin asiakkaat luokiteltiin vertailua varten opioidikorvaushoidossa oleviin, muihin opioidien käyttäjiin ja muihin päihdeasiakkaisiin. TULOKSET Asioinneista 1 585 koski korvaushoitoa. Korvaushoidossa olevat ja muut opioidien käyttäjät olivat muita päihdeasiakkaita nuorempia ja heidän päihteidenkäyttönsä oli rankempaa. Korvaushoitolääkkeen jakoa lukuun ottamatta potilaat saivat palveluja vähemmän kuin muut päihteiden vuoksi asioivat. PÄÄTELMÄT Päihdetapauslaskenta tavoittaa korvaushoitopotilaat kohtalaisen hyvin. Heidän elämäntilanteensa näyttää olevan jossain määrin vakiintuneempi kuin muiden opioidien käyttäjien, mahdollisesti hoidon ansiosta.

AB - LÄHTÖKOHDAT Kotimaiset tutkimukset opioidiriippuvuuden lääkkeellisestä vieroitus- ja korvaushoidosta ovat rajautuneet hoitoyksiköihin tai alueisiin. Tavoite oli saada tietoa potilaista ja hoidon sisällöstä koko maasta. MENETELMÄT Vuoden 2015 päihdetapauslaskennan 10 844 päihde-ehtoisen asioinnin asiakkaat luokiteltiin vertailua varten opioidikorvaushoidossa oleviin, muihin opioidien käyttäjiin ja muihin päihdeasiakkaisiin. TULOKSET Asioinneista 1 585 koski korvaushoitoa. Korvaushoidossa olevat ja muut opioidien käyttäjät olivat muita päihdeasiakkaita nuorempia ja heidän päihteidenkäyttönsä oli rankempaa. Korvaushoitolääkkeen jakoa lukuun ottamatta potilaat saivat palveluja vähemmän kuin muut päihteiden vuoksi asioivat. PÄÄTELMÄT Päihdetapauslaskenta tavoittaa korvaushoitopotilaat kohtalaisen hyvin. Heidän elämäntilanteensa näyttää olevan jossain määrin vakiintuneempi kuin muiden opioidien käyttäjien, mahdollisesti hoidon ansiosta.

KW - Opiate Substitution Treatment

KW - Opioid-Related Disorders

KW - Buprenorphine, Naloxone Drug Combination

KW - Methadone

KW - Substance-Related Disorders

KW - Socioeconomic Factors

KW - Mental Disorders

KW - Alcohol-Related Disorders

KW - Drug Users

KW - Substance Abuse Treatment Centers

KW - 3142 Kansanterveystiede, ympäristö ja työterveys

M3 - Artikkeli

VL - 74

SP - 545

EP - 549

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 9

ER -