Monikielinen käsitteenoppiminen valmistavassa opetuksessa, esimerkkinä matematiikka

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Sammanfattning

Vastaantulo-hankkeen yhtenä teemana on ollut monikielinen käsitteenoppiminen erityisesti yläkoulun valmistavilla luokilla. Tavoitteena on ollut paikantaa niin hyviä käytänteitä kuin uusia tapoja tukea monikielistä oppimista. Tässä artikkelissa paneudutaan erityisesti matematiikan oppimiseen kielen näkökulmasta. Matematiikkaa ei välttämättä mielletä aineeksi, jonka oppiminen riippuu ensisijaisesti kielitaidosta. Muodostaahan matematiikka ja erityisesti numeerinen ilmaisu jo itsessään kielen, joka on näennäisesti kansainvälistä. Argumentoimme, että matematiikan kieli luokkahuoneissa on monikanavaisempaa ja kontekstisidonnaisempaa kuin usein ajatellaan ja että kielitietoinen opetus on ensiarvoisen tärkeää myös matematiikan kaltaisissa sisältöaineissa.
Originalspråkfinska
TidskriftKieli, koulutus ja yhteiskunta : Kieliverkoston verkkolehti
Volym10
Utgåva3
Sidor (från-till)1-7
Antal sidor7
ISSN1799-0181
StatusPublicerad - apr 2019
MoE-publikationstypA1 Tidskriftsartikel-refererad

Vetenskapsgrenar

  • 516 Pedagogik

Citera det här

@article{d7e06e2876da454dac2d55de0724e168,
title = "Monikielinen käsitteenoppiminen valmistavassa opetuksessa, esimerkkinä matematiikka",
abstract = "Vastaantulo-hankkeen yhten{\"a} teemana on ollut monikielinen k{\"a}sitteenoppiminen erityisesti yl{\"a}koulun valmistavilla luokilla. Tavoitteena on ollut paikantaa niin hyvi{\"a} k{\"a}yt{\"a}nteit{\"a} kuin uusia tapoja tukea monikielist{\"a} oppimista. T{\"a}ss{\"a} artikkelissa paneudutaan erityisesti matematiikan oppimiseen kielen n{\"a}k{\"o}kulmasta. Matematiikkaa ei v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"a} miellet{\"a} aineeksi, jonka oppiminen riippuu ensisijaisesti kielitaidosta. Muodostaahan matematiikka ja erityisesti numeerinen ilmaisu jo itsess{\"a}{\"a}n kielen, joka on n{\"a}enn{\"a}isesti kansainv{\"a}list{\"a}. Argumentoimme, ett{\"a} matematiikan kieli luokkahuoneissa on monikanavaisempaa ja kontekstisidonnaisempaa kuin usein ajatellaan ja ett{\"a} kielitietoinen opetus on ensiarvoisen t{\"a}rke{\"a}{\"a} my{\"o}s matematiikan kaltaisissa sis{\"a}lt{\"o}aineissa.",
keywords = "516 Kasvatustieteet",
author = "Irina Piippo and P{\"a}ivi Portaankorva-Koivisto",
year = "2019",
month = "4",
language = "suomi",
volume = "10",
pages = "1--7",
journal = "Kieli, koulutus ja yhteiskunta : Kieliverkoston verkkolehti",
issn = "1799-0181",
publisher = "Soveltavan kielentutkimuksen keskus",
number = "3",

}

TY - JOUR

T1 - Monikielinen käsitteenoppiminen valmistavassa opetuksessa, esimerkkinä matematiikka

AU - Piippo, Irina

AU - Portaankorva-Koivisto, Päivi

PY - 2019/4

Y1 - 2019/4

N2 - Vastaantulo-hankkeen yhtenä teemana on ollut monikielinen käsitteenoppiminen erityisesti yläkoulun valmistavilla luokilla. Tavoitteena on ollut paikantaa niin hyviä käytänteitä kuin uusia tapoja tukea monikielistä oppimista. Tässä artikkelissa paneudutaan erityisesti matematiikan oppimiseen kielen näkökulmasta. Matematiikkaa ei välttämättä mielletä aineeksi, jonka oppiminen riippuu ensisijaisesti kielitaidosta. Muodostaahan matematiikka ja erityisesti numeerinen ilmaisu jo itsessään kielen, joka on näennäisesti kansainvälistä. Argumentoimme, että matematiikan kieli luokkahuoneissa on monikanavaisempaa ja kontekstisidonnaisempaa kuin usein ajatellaan ja että kielitietoinen opetus on ensiarvoisen tärkeää myös matematiikan kaltaisissa sisältöaineissa.

AB - Vastaantulo-hankkeen yhtenä teemana on ollut monikielinen käsitteenoppiminen erityisesti yläkoulun valmistavilla luokilla. Tavoitteena on ollut paikantaa niin hyviä käytänteitä kuin uusia tapoja tukea monikielistä oppimista. Tässä artikkelissa paneudutaan erityisesti matematiikan oppimiseen kielen näkökulmasta. Matematiikkaa ei välttämättä mielletä aineeksi, jonka oppiminen riippuu ensisijaisesti kielitaidosta. Muodostaahan matematiikka ja erityisesti numeerinen ilmaisu jo itsessään kielen, joka on näennäisesti kansainvälistä. Argumentoimme, että matematiikan kieli luokkahuoneissa on monikanavaisempaa ja kontekstisidonnaisempaa kuin usein ajatellaan ja että kielitietoinen opetus on ensiarvoisen tärkeää myös matematiikan kaltaisissa sisältöaineissa.

KW - 516 Kasvatustieteet

M3 - Artikkeli

VL - 10

SP - 1

EP - 7

JO - Kieli, koulutus ja yhteiskunta : Kieliverkoston verkkolehti

JF - Kieli, koulutus ja yhteiskunta : Kieliverkoston verkkolehti

SN - 1799-0181

IS - 3

ER -