Museum Studies – A Bridge Between Theory and Practice

Nina Robbins (Redaktör), Suzie Thomas (Redaktör), Anna Wessman (Redaktör), Minna Tuominen (Redaktör)

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Museologia – siltana teorian ja käytännön välissä

Suunnittelemme Helsingin yliopiston museologian oppiaineessa uutta museologian kirjaa. Kirja sisältää neljä päälukua ja kaksikymmentäkahdeksan artikkelia. Kirjoittajina on Suomen museokentällä toimivia museoammattilaisia ja museoalan tutkijoita. Kirjan pääluvut noudattavat museologian oppiaineen runkoa. Ensimmäisessä osassa käydään läpi museoprofessiota ja siihen vaikuttavia teoreettisia suuntauksia. Mukana on artikkeleita johtajuudesta, elinikäisestä oppimisesta sekä katsaukset suomalaisen ja skandinaavisen museologian vaiheisiin. Toisessa pääluvussa paneudumme kokoelman hallinnan ja kokoelmien kehittämisen haasteisiin, niihin keinoihin, joiden avulla museokokoelmat säilyvät merkityksellisinä myös tulevaisuudessa. Kolmas luku kertoo tapauskohtaisesti erilaisista yleisötyön mahdollisuuksista. Museot ovat viime vuosina kehittäneet uusia keinoja tavoittaa erilaisia yleisöjä ja luvussa esitellään tämän työn tuloksia. Neljännessä luvussa kirjoittajat nostavat esille museotyöhön olennaisesti kuuluvan eettisen keskustelun. Museoiden on nyt ja tulevaisuudessa osattava vastata kysymyksiin repatriaatioista, oikeudenmukaisista esittämisen tavoista tai kokoelmaesineiden alkuperästä. Kirjamme on ensimmäinen englanninkielinen kokonaisuus suomalaisesta museologiasta, näin se tavoittaa mahdollisimman laajan lukijakunnan ja esittelee Suomen museoissa vallitsevia käytäntöjä mahdollisimman monelle. Kirjan artikkelit ovat sekä vertaisarvioituja, akateemisia tekstejä että museoammattilaisten kokemuspohjaan perustuvia käytännön kuvauksia. Toivomme, että kirjamme tavoittaa mahdollisimman laajan lukijakunnan sekä kotimaassa että muualla. Kirjamme lähtee vuoden 2020 alussa HUPin (Helsinki University Press) kautta vertaisarviointiin ja tiedotamme sen vaiheista kevään kuluessa.

Toimittajat: Nina Robbins, Suzie Thomas, Minna Tuominen, Anna Wessman.
Kustantaja: Helsinki University Press (HUP)
Bidragets titel på inmatningsspråkMuseologia – siltana teorian ja käytännön välissä
Originalspråkengelska
Titel på gästpublikationMuseology – A Bridge Between Theory and Practice