OBF-VERKON TOIMINTA JA SEISMISET HAVAINNOT VUONNA 2019

Forskningsoutput: Bok/rapportBeställd rapport

Tiivistelmä
Tässä raportissa esitellään Fennovoima Oy:n Pohjois-Pohjanmaalla Pyhäjoen kunnassa sijaitsevan Hanhikiven ydinvoimalapaikan lähialueita valvovan seismisen paikallisverkon havainnot ja toiminta vuoden 2019 aikana. Helsingin yliopiston Seismologian instituutti valvoo Hanhikivennimen ympäristön seismistä aktiivisuutta Pohjois-Pohjanmaan seismisen paikallisverkon (Ostrobothnia Finland, OBF) avulla. OBF-verkko havaitsee ja paikantaa automaattisesti pieniä, voimakkuudeltaan jopa alle M L 0 olevia maanjäristyksiä 25 kilometrin säteellä Hanhikivenniemeltä. Tätä suuremmista järistyksistä kerätään lisäaineistoa aina 50 kilometrin etäisyydelle.

OBF-verkko koostuu 10 asemasta, joista yksi on alun perin kansalliseen asemaverkkoon kuulunut OUF. OBF-verkon muut asemat (OBF0, OBF1, OBF2, OBF3, OBF4, OBF5, OBF6, OBF7 ja OBF8) rakennettiin vuosien 2012–2015 aikana. Asemaverkko on toiminut 1.6.2013 lähtien osana Seismologian instituutin automaattista havaitsemis- ja paikannuskäytäntöä. Havaitut tapaukset on luokiteltu niiden aiheuttaman seismisen signaalin taajuussisällön perusteella ja automaattiset paikannustulokset talletettu tietokantaan. Maanjäristykset on paikannettu uudelleen käsin, ja mikäli mahdollista, niille on määritetty siirrostasoratkaisut.

Vuonna 2019 havaittiin 483 räjäytystä Hanhikiven lähialueilla, ja 957 häiriötapausta tarkistettiin.Lisäksi löydettiin 12 pientä (M L -0,0 – 0,8) maanjäristystä. Siirrostasoratkaisut voitiin määrittää kahdelle maanjäristykselle. OBF-verkko kärsi satunnaisista tiedonsiirtoyhteyksien ongelmista, joiden ajalta aineisto saatiin kuitenkin pääasiassa kerättyä takautuvasti talteen. Asemalla OBF8 oli pidempi datakatko, joka alkoi marraskuussa 2018. Datakatko päättyi lopulta toukokuussa 2019, ja johti yhteensä 166 päivän rekisteröintien menetykseen 2018 – 2019. GPS-moduuleissa ilmenneen viikkonumero-ongelman takia, useimmilla asemilla esiintyi muutaman päivän kestänyt datakatko heinäkuun lopussa.
Originalspråkfinska
UtgivningsortHelsinki
FörlagInstitute of Seismology, University of Helsinki
Antal sidor16