Oikeusvaltion rakentaja: Korkein hallinto-oikeus 100 vuotta

Markus Kari, Jukka Kekkonen, Markku Jokisipilä, Juuso Westerlund (Illustratör), Pekka Vihervuori

Forskningsoutput: Bok/rapportBokVetenskaplig

Sammanfattning

Suomi sai itsenäisen ylimmän hallintotuomioistuimen vuonna 1918, kun senaatin talousosasto jakautui Suomen itsenäistyttyä valtioneuvostoksi ja korkeimmaksi hallinto-oikeudeksi, jonka käsiteltäväksi senaatin valitusasiat siirtyivät. Laki korkeimmasta hallinto-oikeudesta annettiin 22.7.1918 ja tuomioistuin aloitti varsinaisen toimintansa 2.9.1918.Teos Oikeusvaltion rakentaja - Korkein hallinto-oikeus 100 vuotta kuvaa tuomioistuimen roolia eri näkökulmista osana itsenäisen Suomen historiaa ja yhteiskuntaa. Kirjassa puheenvuoro on annettu Korkeimman hallinto-oikeuden ulkopuolisille akateemisille tutkijoille, jotka avaavat tuomioistuimen historiaa ulkopuolisesta tutkimuksellisesta näkökulmasta.Helsingin yliopiston roomalaisen oikeuden ja oikeushistorian professori Jukka Kekkonen tarkastelee Korkeinta hallinto-oikeutta sen syntyvuosista talvisotaan. Poliittisen historian dosentti ja Turun yliopiston eduskuntakeskuksen johtaja Markku Jokisipilä kirjoittaa tuomioistuimen toiminnasta sotavuosista näihin päiviin. Oikeustieteen tohtori Markus Karin kirjoitukset peilaavat Korkeimman hallinto-oikeuden toimintaa ympäröivässä yhteiskunnassa oikeuspoliittisena vaikuttajana ja talouselämän oikeuskysymysten ratkaisijana. Hän tarkastelee myös korkeimman hallinto-oikeuden presidenttien ja jäsenten sosiaalista taustaa.Kirjoittajille satavuotiaan tuomioistuimen tutkiminen on tarjonnut mielenkiintoisen ja hedelmällisen näkökulman yhteiskunnallisen muutoksen analysoimiseen. Lopputuloksena onkin uutta tietoa ja uusia tulkintoja Korkeimmasta hallinto-oikeudesta ja sen toiminnasta.Teoksen artikkeleita täydentää kymmenen taidevalokuvan sarja. Valokuvaaja Juuso Westerlund tulkitsee valokuvataiteen keinoin Korkeimman hallinto-oikeuden satavuotisen historian varrelta valittuja oikeustapauksia.
Originalspråkfinska
UtgivningsortHelsinki
FörlagEdita
Antal sidor426
ISBN (tryckt)978-951-37-7428-8
StatusPublicerad - 31 aug 2018
MoE-publikationstypD5 Textbok, professionell manual eller guide eller lexikon

Vetenskapsgrenar

• 513 Juridik

• 1 !!Oral presentation

Oikeushistoriallisia näkökulmia Korkeimman hallinto-oikeuden ja yhteiskunnan väliseen suhteeseen

Markus Kari (!!Speaker)

31 aug 2018

Aktivitet: Typer för tal eller presentation!!Oral presentation

Citera det här

Kari, M., Kekkonen, J., Jokisipilä, M., Westerlund, J., & Vihervuori, P. (2018). Oikeusvaltion rakentaja: Korkein hallinto-oikeus 100 vuotta. Edita.