Perheen sukupolvisuhteet ja kotoutuminen nuorten näkökulmasta

Forskningsoutput: Bok/rapportBokAllmänheten

Sammanfattning

Tässä tutkimuksessa tarkastellaan helsinkiläisten 13–18-vuotiaiden maahanmuuttajanuorten kokemuksia Suomeen muutosta, sukupolvisuhteista ja kotoutumisesta. Tutkimus selvittää, miten muutto on nuorten näkökulmasta vaikuttanut sukupolvisuhteisiin, millä tavoin vanhemmat edesauttavat nuorten kotoutumista ja millaiset sukupolvisuhteisiin liittyvät tekijät voivat hidastaa nuorten suomalaiseen kouluun ja yhteiskuntaan integroitumista. Tutkimus perustuu helsinkiläisnuorten (N=15) haastatteluihin. Nuorten haastatteluiden avulla kuvataan sukupolvisuhteiden merkitystä nuoren eri elinpiireissä: kotona, koulussa ja vapaa-ajalla. Vaikka nuoruuteen ja perhe-elämään liittyy usein erimielisyyksiä taustasta riippumatta, muutto ja uusi toimintaympäristö tuovat sukupolvisuhteisiin maahanmuuttajaperheissä erityisiä haasteita. Tässä tutkimuksessa tuodaan esille sukupolvisuhteiden roolia laajasti maahanmuuttajanuoren arjessa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että perhetason tekijöillä on merkittävä rooli nuoren hyvinvoinnin ja onnistuneen kotoutumisen kannalta. Nuorilla on vanhempien vahva tuki, johon voi sisältyä kouluttautumiseen ja käyttäytymiseen liittyviä odotuksia. Hyvistä perhesuhteista huolimatta osa nuorista kaipaa lisää avointa keskustelua perheeseen. Nuoret pitävät muuttoa Suomeen perheen kannalta voittopuolisesti hyvänä asiana ja tukevat osaltaan myös vanhempiensa kotoutumista. Käytännön apua haetaan koulusta ja sisaruksilta. Kavereiden ja vapaa-ajan rooli on tärkeä, mutta vanhempien näkemykset ja mielipiteet teini-ikäisten elämässä ratkaisevia.
Originalspråkfinska
UtgivningsortHelsinki