Sammanfattning
Raskausdiabetes on yleistyvä ongelma, jonka taustalla useimmilla potilailla on pitkäaikainen insuliiniresistenssi. Raskausdiabetekseen liittyy suurentunut riski myöhempään tyypin 2 diabetekseen. Ruokavalio on keskeinen osa raskausdiabeteksen hoitoa, mutta tutkimusnäyttö vaikuttavimman ruokavaliohoidon yksityiskohdista niin odottavan äidin kuin lapsenkin terveyden edistämiseksi on vielä puutteellista. Hiilihydraattien nopea vaikutus äidin veren glukoosipitoisuuksiin on ilmeinen, mutta pitkäaikaiset vaikutukset ovat monimutkaisemmat ja kytkeytyvät muiden energiaravintoaineiden, rasvan ja proteiinin vaikutuksiin. Ruokavalion tulisi jatkua terveellisenä sekä raskauden aikana että sen jälkeen tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi. Odottavan äidin pystyvyyttä ja ruokavalion joustavuutta tukeva ohjaus sekä ravitsemusterapeuttien nykyistä järjestelmällisempi hyödyntäminen voisivat auttaa suuntaamaan huomiota yksittäisten ruokien sijasta ruokavalion ja elintapojen suurempiin kokonaisuuksiin.
Originalspråk | finska |
---|---|
Tidskrift | Duodecim |
Volym | 139 |
Nummer | 23 |
Sidor (från-till) | 1927-1934 |
Antal sidor | 8 |
ISSN | 0012-7183 |
Status | Publicerad - 2023 |
MoE-publikationstyp | A2 Granska artikel i en vetenskaplig tidskrift |
Bibliografisk information
Vertaisarvioitu.Vetenskapsgrenar
- 3121 Allmänmedicin, inre medicin och annan klinisk medicin
- 3123 Kvinno- och barnsjukdomar
- 3143 Nutrition