Raskausdiabetes ja ravitsemus - teemmekö oikeita asioita?

Minna Similä, Jemina Kivelä, Jenni Flinkman, Tarja Kinnunen, Saila Koivusalo, Jelena Meinilä

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelPeer review

Sammanfattning

Raskausdiabetes on yleistyvä ongelma, jonka taustalla useimmilla potilailla on pitkäaikainen insuliiniresistenssi. Raskausdiabetekseen liittyy suurentunut riski myöhempään tyypin 2 diabetekseen. Ruokavalio on keskeinen osa raskausdiabeteksen hoitoa, mutta tutkimusnäyttö vaikuttavimman ruokavaliohoidon yksityiskohdista niin odottavan äidin kuin lapsenkin terveyden edistämiseksi on vielä puutteellista. Hiilihydraattien nopea vaikutus äidin veren glukoosipitoisuuksiin on ilmeinen, mutta pitkäaikaiset vaikutukset ovat monimutkaisemmat ja kytkeytyvät muiden energiaravintoaineiden, rasvan ja proteiinin vaikutuksiin. Ruokavalion tulisi jatkua terveellisenä sekä raskauden aikana että sen jälkeen tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi. Odottavan äidin pystyvyyttä ja ruokavalion joustavuutta tukeva ohjaus sekä ravitsemusterapeuttien nykyistä järjestelmällisempi hyödyntäminen voisivat auttaa suuntaamaan huomiota yksittäisten ruokien sijasta ruokavalion ja elintapojen suurempiin kokonaisuuksiin.
Originalspråkfinska
TidskriftDuodecim
Volym139
Nummer23
Sidor (från-till)1927-1934
Antal sidor8
ISSN0012-7183
StatusPublicerad - 2023
MoE-publikationstypA2 Granska artikel i en vetenskaplig tidskrift

Bibliografisk information

Vertaisarvioitu.

Vetenskapsgrenar

  • 3121 Allmänmedicin, inre medicin och annan klinisk medicin
  • 3123 Kvinno- och barnsjukdomar
  • 3143 Nutrition

Citera det här