Ruokajärjestelmän kestävyysmuutos: Elinvoimaa agroekologisista symbiooseista

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelPeer review

Sammanfattning

Yhä keskittyvämmän ja globalisoituvan maatalousteollisen ruokajärjestelmän kestävyysongelmat ovat käyneet ilmeisiksi. Ne ulottuvat sekä ekologiseen perustaan että talouteen ja sosiokulttuurisiin kysymyksiin. Tutkimus on analysoinut ja kuvannut nämä ongelmat varsin tarkoin, ja vaatimus järjestelmän kestävyysmuutoksesta on vallitseva. Tutkimus on tuottanut erilaisia osajärjestelmiä koskevia parannusehdotuksia, mutta ei vaihtoehtoista malleja kestäväksi järjestelmäksi. Esittelemme tässä katsauksessa agroekologisten symbioosien (AES) ruoantuotantomalliin perustuvan ehdotuksen sellaiseksi järjestelmäksi. AES:it ovat teollisen ekologian teorian mukaisia maatalouden alkutuotannon, elintarvikejalostuksen ja bioenergiantuotannon yritysyhteenliittymiä. Ne edustavat ekosysteemiyhteyteensä paikallistettua tuotannon mallia, joka on kestävän kiertobiotalouden ehtojen mukainen. Kuvailemme, miten verkostoina (NAES) toimiessaan nämä symbioosit yhdessä asiakkaidensa kanssa muodostavat kestävän, fossiilitaloudesta irrotetun, ilmastotehokkaan ja ravinteet kierrättävän ruokajärjestelmän. Esitämme, että NAES malli toteutuessaan tekisi kuluttajasta ruokakansalaisen, palauttaisi hänet ekosysteemiyhteyteen ja paikkaan. NAES muuntaisi maaseudut elinvoiman lähteiksi ja kestävän yhteiskuntarakenteen perustaksi.
Originalspråkfinska
TidskriftMaaseutututkimus = Finnish journal of rural studies
Volym29
Nummer1
Sidor (från-till)84-105
Antal sidor21
ISSN2670-2347
StatusPublicerad - 2021
MoE-publikationstypA2 Granska artikel i en vetenskaplig tidskrift

Vetenskapsgrenar

  • 4111 Jordbruksvetenskap

Citera det här