Sammanfattning

Globaalit väestön kasvun, ilmastonmuutoksen ja kotieläintuotannon haasteet muodostavat viheliäisen ongelmavyyhden, joka muokkaa ruokajärjestelmiä. Uudet teknologiat ovat keskeisiä haasteiden ratkaisemisessa: esimerkiksi solumaataloudella viitataan tapaan tuottaa ruokaa eläinten ja kasvien sijasta soluviljelyteknologioilla bioreaktoreissa. Uusien ratkaisujen hyödyntäminen haastaa myös Suomen maaseutuja: millaisia muutokset ovat ja kuinka ne vaikuttavat toteutuessaan?

Esityksen lähtökohtana on oletus solumaatalouden kaltaisten teknologioiden yleistymisestä ja ruokajärjestelmien muutosten vaikutuksista maaseutuihin. Solumaatalouden yhteiskunnallisista hyödyistä ja haasteista ei ole vielä arvioita tai tutkimusta maaseutujen yhteydessä, joten mahdollisia vaikutuksia hahmotellaan tulevaisuuden skenaarion avulla. Tulevaisuuden ruokajärjestelmien teknologiat perustuvat arvovalinnoille, joita ei ole vielä tehty: niihin liittyy
eettisiä ja moraalisia tekijöitä, jotka ohjaavat esimerkiksi tuotantoeläinten tehtäviä osana ruoantuotantoa. Maaton ja eläimetön solumaatalous johtaa ekologisiin muutoksiin, jotka vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen. Kestävämmän ruokajärjestelmän toteuttaminen jäsentää uudelleen ruoantuotantoa. Solumaatalous on vuodenaika- ja paikkariippumatonta sekä perustuu suljettuun ravinnekiertoon.

Skaalautuvat, hajautetut ja pienimuotoisen tuotannon mahdollistavat menetelmät lisäävät muutosjoustavuutta maaseuduilla. Perinteisten ja uusien tuotantomuotojen teknologiayhdistelmät tukevat toisiaan esimerkiksi luonnonmukaisia viljelymenetelmiä, kestävää energiantuotantoa ja solumaataloutta yhdistävissä ratkaisuissa. Muutos vaikuttaa myös talouteen ja työpaikkojen sijoittumiseen alueilla. Muutos haastaa perinteistä tuotantoa, mutta luo toimeliaisuutta solulinjojen ja -pankkien ylläpitämiseen, sekä soluviljely-yrittämiseen. Olennaisia kysymyksiä skenaariossa ovat, millaisia valmiuksia tulevaisuuden radikaalisti kestävämpi ruokajärjestelmä vaatii (solu)viljelijöiltä ja miten alueellisesti tasa-arvoista kehitystä voidaan tukea yhteiskunnallisella tasolla?
Originalspråkfinska
Sidor19
Antal sidor1
StatusPublicerad - 2019
MoE-publikationstypEj behörig
EvenemangKohteena maaseutu: Maaseutututkijataaaminen - Hotelli Mesikämmen, Ähtäri, Finland
Varaktighet: 22 aug 201923 aug 2019
http://www.mua.fi/maaseutututkijatapaaminen-2019/

Konferens

KonferensKohteena maaseutu
Förkortad titelMUA 2019
LandFinland
OrtÄhtäri
Period22/08/201923/08/2019
Internetadress

Vetenskapsgrenar

  • 4111 Jordbruksvetenskap

Citera det här

@conference{9702f0504000485892736c48f9ac5e88,
title = "Ruokaj{\"a}rjestelmien haasteet, solumaatalous ja muuttuvat maaseudut",
abstract = "Globaalit v{\"a}est{\"o}n kasvun, ilmastonmuutoksen ja kotiel{\"a}intuotannon haasteet muodostavat viheli{\"a}isen ongelmavyyhden, joka muokkaa ruokaj{\"a}rjestelmi{\"a}. Uudet teknologiat ovat keskeisi{\"a} haasteiden ratkaisemisessa: esimerkiksi solumaataloudella viitataan tapaan tuottaa ruokaa el{\"a}inten ja kasvien sijasta soluviljelyteknologioilla bioreaktoreissa. Uusien ratkaisujen hy{\"o}dynt{\"a}minen haastaa my{\"o}s Suomen maaseutuja: millaisia muutokset ovat ja kuinka ne vaikuttavat toteutuessaan?Esityksen l{\"a}ht{\"o}kohtana on oletus solumaatalouden kaltaisten teknologioiden yleistymisest{\"a} ja ruokaj{\"a}rjestelmien muutosten vaikutuksista maaseutuihin. Solumaatalouden yhteiskunnallisista hy{\"o}dyist{\"a} ja haasteista ei ole viel{\"a} arvioita tai tutkimusta maaseutujen yhteydess{\"a}, joten mahdollisia vaikutuksia hahmotellaan tulevaisuuden skenaarion avulla. Tulevaisuuden ruokaj{\"a}rjestelmien teknologiat perustuvat arvovalinnoille, joita ei ole viel{\"a} tehty: niihin liittyy eettisi{\"a} ja moraalisia tekij{\"o}it{\"a}, jotka ohjaavat esimerkiksi tuotantoel{\"a}inten teht{\"a}vi{\"a} osana ruoantuotantoa. Maaton ja el{\"a}imet{\"o}n solumaatalous johtaa ekologisiin muutoksiin, jotka vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen. Kest{\"a}v{\"a}mm{\"a}n ruokaj{\"a}rjestelm{\"a}n toteuttaminen j{\"a}sent{\"a}{\"a} uudelleen ruoantuotantoa. Solumaatalous on vuodenaika- ja paikkariippumatonta sek{\"a} perustuu suljettuun ravinnekiertoon. Skaalautuvat, hajautetut ja pienimuotoisen tuotannon mahdollistavat menetelm{\"a}t lis{\"a}{\"a}v{\"a}t muutosjoustavuutta maaseuduilla. Perinteisten ja uusien tuotantomuotojen teknologiayhdistelm{\"a}t tukevat toisiaan esimerkiksi luonnonmukaisia viljelymenetelmi{\"a}, kest{\"a}v{\"a}{\"a} energiantuotantoa ja solumaataloutta yhdist{\"a}viss{\"a} ratkaisuissa. Muutos vaikuttaa my{\"o}s talouteen ja ty{\"o}paikkojen sijoittumiseen alueilla. Muutos haastaa perinteist{\"a} tuotantoa, mutta luo toimeliaisuutta solulinjojen ja -pankkien yll{\"a}pit{\"a}miseen, sek{\"a} soluviljely-yritt{\"a}miseen. Olennaisia kysymyksi{\"a} skenaariossa ovat, millaisia valmiuksia tulevaisuuden radikaalisti kest{\"a}v{\"a}mpi ruokaj{\"a}rjestelm{\"a} vaatii (solu)viljelij{\"o}ilt{\"a} ja miten alueellisesti tasa-arvoista kehityst{\"a} voidaan tukea yhteiskunnallisella tasolla?",
keywords = "4111 Maataloustiede",
author = "R{\"a}ty, {Niko Santeri} and Hanna Tuomisto and Toni Ryyn{\"a}nen",
year = "2019",
language = "suomi",
pages = "19",
note = "Kohteena maaseutu : Maaseutututkijataaaminen, MUA 2019 ; Conference date: 22-08-2019 Through 23-08-2019",
url = "http://www.mua.fi/maaseutututkijatapaaminen-2019/",

}

Ruokajärjestelmien haasteet, solumaatalous ja muuttuvat maaseudut. / Räty, Niko Santeri; Tuomisto, Hanna; Ryynänen, Toni.

2019. 19 Abstract från Kohteena maaseutu, Ähtäri, Finland.

Forskningsoutput: KonferensbidragSammanfattningForskning

TY - CONF

T1 - Ruokajärjestelmien haasteet, solumaatalous ja muuttuvat maaseudut

AU - Räty, Niko Santeri

AU - Tuomisto, Hanna

AU - Ryynänen, Toni

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Globaalit väestön kasvun, ilmastonmuutoksen ja kotieläintuotannon haasteet muodostavat viheliäisen ongelmavyyhden, joka muokkaa ruokajärjestelmiä. Uudet teknologiat ovat keskeisiä haasteiden ratkaisemisessa: esimerkiksi solumaataloudella viitataan tapaan tuottaa ruokaa eläinten ja kasvien sijasta soluviljelyteknologioilla bioreaktoreissa. Uusien ratkaisujen hyödyntäminen haastaa myös Suomen maaseutuja: millaisia muutokset ovat ja kuinka ne vaikuttavat toteutuessaan?Esityksen lähtökohtana on oletus solumaatalouden kaltaisten teknologioiden yleistymisestä ja ruokajärjestelmien muutosten vaikutuksista maaseutuihin. Solumaatalouden yhteiskunnallisista hyödyistä ja haasteista ei ole vielä arvioita tai tutkimusta maaseutujen yhteydessä, joten mahdollisia vaikutuksia hahmotellaan tulevaisuuden skenaarion avulla. Tulevaisuuden ruokajärjestelmien teknologiat perustuvat arvovalinnoille, joita ei ole vielä tehty: niihin liittyy eettisiä ja moraalisia tekijöitä, jotka ohjaavat esimerkiksi tuotantoeläinten tehtäviä osana ruoantuotantoa. Maaton ja eläimetön solumaatalous johtaa ekologisiin muutoksiin, jotka vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen. Kestävämmän ruokajärjestelmän toteuttaminen jäsentää uudelleen ruoantuotantoa. Solumaatalous on vuodenaika- ja paikkariippumatonta sekä perustuu suljettuun ravinnekiertoon. Skaalautuvat, hajautetut ja pienimuotoisen tuotannon mahdollistavat menetelmät lisäävät muutosjoustavuutta maaseuduilla. Perinteisten ja uusien tuotantomuotojen teknologiayhdistelmät tukevat toisiaan esimerkiksi luonnonmukaisia viljelymenetelmiä, kestävää energiantuotantoa ja solumaataloutta yhdistävissä ratkaisuissa. Muutos vaikuttaa myös talouteen ja työpaikkojen sijoittumiseen alueilla. Muutos haastaa perinteistä tuotantoa, mutta luo toimeliaisuutta solulinjojen ja -pankkien ylläpitämiseen, sekä soluviljely-yrittämiseen. Olennaisia kysymyksiä skenaariossa ovat, millaisia valmiuksia tulevaisuuden radikaalisti kestävämpi ruokajärjestelmä vaatii (solu)viljelijöiltä ja miten alueellisesti tasa-arvoista kehitystä voidaan tukea yhteiskunnallisella tasolla?

AB - Globaalit väestön kasvun, ilmastonmuutoksen ja kotieläintuotannon haasteet muodostavat viheliäisen ongelmavyyhden, joka muokkaa ruokajärjestelmiä. Uudet teknologiat ovat keskeisiä haasteiden ratkaisemisessa: esimerkiksi solumaataloudella viitataan tapaan tuottaa ruokaa eläinten ja kasvien sijasta soluviljelyteknologioilla bioreaktoreissa. Uusien ratkaisujen hyödyntäminen haastaa myös Suomen maaseutuja: millaisia muutokset ovat ja kuinka ne vaikuttavat toteutuessaan?Esityksen lähtökohtana on oletus solumaatalouden kaltaisten teknologioiden yleistymisestä ja ruokajärjestelmien muutosten vaikutuksista maaseutuihin. Solumaatalouden yhteiskunnallisista hyödyistä ja haasteista ei ole vielä arvioita tai tutkimusta maaseutujen yhteydessä, joten mahdollisia vaikutuksia hahmotellaan tulevaisuuden skenaarion avulla. Tulevaisuuden ruokajärjestelmien teknologiat perustuvat arvovalinnoille, joita ei ole vielä tehty: niihin liittyy eettisiä ja moraalisia tekijöitä, jotka ohjaavat esimerkiksi tuotantoeläinten tehtäviä osana ruoantuotantoa. Maaton ja eläimetön solumaatalous johtaa ekologisiin muutoksiin, jotka vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen. Kestävämmän ruokajärjestelmän toteuttaminen jäsentää uudelleen ruoantuotantoa. Solumaatalous on vuodenaika- ja paikkariippumatonta sekä perustuu suljettuun ravinnekiertoon. Skaalautuvat, hajautetut ja pienimuotoisen tuotannon mahdollistavat menetelmät lisäävät muutosjoustavuutta maaseuduilla. Perinteisten ja uusien tuotantomuotojen teknologiayhdistelmät tukevat toisiaan esimerkiksi luonnonmukaisia viljelymenetelmiä, kestävää energiantuotantoa ja solumaataloutta yhdistävissä ratkaisuissa. Muutos vaikuttaa myös talouteen ja työpaikkojen sijoittumiseen alueilla. Muutos haastaa perinteistä tuotantoa, mutta luo toimeliaisuutta solulinjojen ja -pankkien ylläpitämiseen, sekä soluviljely-yrittämiseen. Olennaisia kysymyksiä skenaariossa ovat, millaisia valmiuksia tulevaisuuden radikaalisti kestävämpi ruokajärjestelmä vaatii (solu)viljelijöiltä ja miten alueellisesti tasa-arvoista kehitystä voidaan tukea yhteiskunnallisella tasolla?

KW - 4111 Maataloustiede

M3 - Konferenssiabstrakti

SP - 19

ER -