Ruuansulatuskanavan yläosan verenvuodon hoito

Marianne Udd, Juha Saarnio

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Sammanfattning

Vuotopotilaalle aloitetaan protonipumpun estäjälääkitys, ja gastroskopia pyritään tekemään 24 tunnissa sairaalaan tulosta. Maltillinen verensiirtostrategia, jossa hemoglobiinin tavoitepitoisuus on 70 g/l, parantaa potilaan ennustetta verrattuna liberaalimpaan strategiaan Endoskooppisessa hoidossa adrenaliiniruiskutukseen on liitettävä toinen menetelmä: liimaus, vuodon termaalinen koagulaatio tai klipsaus. Jos vuoto uusii, gastroskopia ja vuodon tyrehdytys endoskooppisesti toistetaan. Jos vuoto yhä jatkuu, potilas ohjataan angioembolisaatioon tai päivystysleikkaukseen.
Originalspråkfinska
TidskriftSuomen lääkärilehti
Volym74
Utgåva10
Sidor (från-till)604-608
Antal sidor5
ISSN0039-5560
StatusPublicerad - 2019
MoE-publikationstypA2 Granska artikel i en vetenskaplig tidskrift

Vetenskapsgrenar

  • 3126 Kirurgi, anestesiologi, intensivvård, radiologi

Citera det här

Udd, Marianne ; Saarnio, Juha. / Ruuansulatuskanavan yläosan verenvuodon hoito. I: Suomen lääkärilehti. 2019 ; Vol. 74, Nr. 10. s. 604-608.
@article{cfd10246cfed4ca4be5197decae73b7f,
title = "Ruuansulatuskanavan yl{\"a}osan verenvuodon hoito",
abstract = "Vuotopotilaalle aloitetaan protonipumpun est{\"a}j{\"a}l{\"a}{\"a}kitys, ja gastroskopia pyrit{\"a}{\"a}n tekem{\"a}{\"a}n 24 tunnissa sairaalaan tulosta. Maltillinen verensiirtostrategia, jossa hemoglobiinin tavoitepitoisuus on 70 g/l, parantaa potilaan ennustetta verrattuna liberaalimpaan strategiaan Endoskooppisessa hoidossa adrenaliiniruiskutukseen on liitett{\"a}v{\"a} toinen menetelm{\"a}: liimaus, vuodon termaalinen koagulaatio tai klipsaus. Jos vuoto uusii, gastroskopia ja vuodon tyrehdytys endoskooppisesti toistetaan. Jos vuoto yh{\"a} jatkuu, potilas ohjataan angioembolisaatioon tai p{\"a}ivystysleikkaukseen.",
keywords = "Gastrointestinal Hemorrhage, +mortality, +therapy, Stomach, +pathology, Esophagus, Acute Disease, Gastroscopy, Blood Transfusion, Antithrombins, Warfarin, Anticoagulants, Vitamin K, Peptic Ulcer, Esophageal and Gastric Varices, Epinephrine, Risk Factors, Erythrocyte Indices, Recurrence, 3126 Kirurgia, anestesiologia, tehohoito, radiologia",
author = "Marianne Udd and Juha Saarnio",
year = "2019",
language = "suomi",
volume = "74",
pages = "604--608",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "10",

}

Udd, M & Saarnio, J 2019, 'Ruuansulatuskanavan yläosan verenvuodon hoito', Suomen lääkärilehti, vol. 74, nr. 10, s. 604-608.

Ruuansulatuskanavan yläosan verenvuodon hoito. / Udd, Marianne; Saarnio, Juha.

I: Suomen lääkärilehti, Vol. 74, Nr. 10, 2019, s. 604-608.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

TY - JOUR

T1 - Ruuansulatuskanavan yläosan verenvuodon hoito

AU - Udd, Marianne

AU - Saarnio, Juha

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Vuotopotilaalle aloitetaan protonipumpun estäjälääkitys, ja gastroskopia pyritään tekemään 24 tunnissa sairaalaan tulosta. Maltillinen verensiirtostrategia, jossa hemoglobiinin tavoitepitoisuus on 70 g/l, parantaa potilaan ennustetta verrattuna liberaalimpaan strategiaan Endoskooppisessa hoidossa adrenaliiniruiskutukseen on liitettävä toinen menetelmä: liimaus, vuodon termaalinen koagulaatio tai klipsaus. Jos vuoto uusii, gastroskopia ja vuodon tyrehdytys endoskooppisesti toistetaan. Jos vuoto yhä jatkuu, potilas ohjataan angioembolisaatioon tai päivystysleikkaukseen.

AB - Vuotopotilaalle aloitetaan protonipumpun estäjälääkitys, ja gastroskopia pyritään tekemään 24 tunnissa sairaalaan tulosta. Maltillinen verensiirtostrategia, jossa hemoglobiinin tavoitepitoisuus on 70 g/l, parantaa potilaan ennustetta verrattuna liberaalimpaan strategiaan Endoskooppisessa hoidossa adrenaliiniruiskutukseen on liitettävä toinen menetelmä: liimaus, vuodon termaalinen koagulaatio tai klipsaus. Jos vuoto uusii, gastroskopia ja vuodon tyrehdytys endoskooppisesti toistetaan. Jos vuoto yhä jatkuu, potilas ohjataan angioembolisaatioon tai päivystysleikkaukseen.

KW - Gastrointestinal Hemorrhage

KW - +mortality

KW - +therapy

KW - Stomach

KW - +pathology

KW - Esophagus

KW - Acute Disease

KW - Gastroscopy

KW - Blood Transfusion

KW - Antithrombins

KW - Warfarin

KW - Anticoagulants

KW - Vitamin K

KW - Peptic Ulcer

KW - Esophageal and Gastric Varices

KW - Epinephrine

KW - Risk Factors

KW - Erythrocyte Indices

KW - Recurrence

KW - 3126 Kirurgia, anestesiologia, tehohoito, radiologia

M3 - Katsausartikkeli

VL - 74

SP - 604

EP - 608

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 10

ER -