Sins of a Historian: Perspectives to the Problem of Anachronism

Vetenskapsgrenar

• 611 Filosofi

Citera det här

Syrjämäki, S. (2011). Sins of a Historian: Perspectives to the Problem of Anachronism. (1639 red.). Tampere: Tampereen yliopistopaino.
Syrjämäki, Sami. / Sins of a Historian : Perspectives to the Problem of Anachronism. 1639 red. Tampere : Tampereen yliopistopaino, 2011. 244 s.
@phdthesis{96104313e1804f34a8f41c367796dcdc,
title = "Sins of a Historian: Perspectives to the Problem of Anachronism",
abstract = "Anakronismi on historiantutkimuksen keskeisi{\"a} metodologisia ongelmia. Anakronistisessa historian tulkinnassa historioitsija sijoittaa tutkimaansa aikakauteen k{\"a}sitteit{\"a} tai ajattelutapoja, jotka kuuluvat johonkin toiseen aikakauteen. Tutkimus laajentaa teoreettista ymm{\"a}rryst{\"a} anakronismeista sek{\"a} luo tulkintakehikon, jonka avulla anakronismeja on mahdollista v{\"a}ltt{\"a}{\"a} erityisesti intellektuaalihistoriassa.Intellektuaalihistoriassa anakronismeihin p{\"a}{\"a}dyt{\"a}{\"a}n mm. silloin kun ei huomata eroja omien ja menneisyyden henkil{\"o}n ajattelutavoissa tai tavoissa k{\"a}ytt{\"a}{\"a} k{\"a}sitteit{\"a}. Tutkimuksen keskeinen strategia on tuoda esiin mahdollisia historiallisten katkosten paikkoja ja siten mahdollistaa anakronismien monipuolinen tunnistaminen. Ty{\"o}ss{\"a} nostetaan esiin se seikka, ett{\"a} vaikka historioitsijan ei olekaan mahdollista varmistua tulkintansa anakronismittomuudesta, niin siit{\"a} ei seuraa etteik{\"o} historiallinen kuvaus voi periaatteessa v{\"a}ltt{\"a}{\"a} anakronistiset kuvaukset.Tutkimus rakentuu pitk{\"a}lti Quentin Skinnerin, W. B. Gallien ja Ludwig Wittgensteinin ajatusten p{\"a}{\"a}lle.",
keywords = "611 Philosophy",
author = "Sami Syrj{\"a}m{\"a}ki",
year = "2011",
language = "English",
isbn = "978-951-44-8524-4",
series = "Acta Universitatis Tamperensis",
publisher = "Tampereen yliopistopaino",
address = "Finland",
edition = "1639",

Sins of a Historian : Perspectives to the Problem of Anachronism. / Syrjämäki, Sami.

1639 red. Tampere : Tampereen yliopistopaino, 2011. 244 s.

Forskningsoutput: AvhandlingDoktorsavhandlingMonografi

TY - THES

T1 - Sins of a Historian

T2 - Perspectives to the Problem of Anachronism

AU - Syrjämäki, Sami

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Anakronismi on historiantutkimuksen keskeisiä metodologisia ongelmia. Anakronistisessa historian tulkinnassa historioitsija sijoittaa tutkimaansa aikakauteen käsitteitä tai ajattelutapoja, jotka kuuluvat johonkin toiseen aikakauteen. Tutkimus laajentaa teoreettista ymmärrystä anakronismeista sekä luo tulkintakehikon, jonka avulla anakronismeja on mahdollista välttää erityisesti intellektuaalihistoriassa.Intellektuaalihistoriassa anakronismeihin päädytään mm. silloin kun ei huomata eroja omien ja menneisyyden henkilön ajattelutavoissa tai tavoissa käyttää käsitteitä. Tutkimuksen keskeinen strategia on tuoda esiin mahdollisia historiallisten katkosten paikkoja ja siten mahdollistaa anakronismien monipuolinen tunnistaminen. Työssä nostetaan esiin se seikka, että vaikka historioitsijan ei olekaan mahdollista varmistua tulkintansa anakronismittomuudesta, niin siitä ei seuraa etteikö historiallinen kuvaus voi periaatteessa välttää anakronistiset kuvaukset.Tutkimus rakentuu pitkälti Quentin Skinnerin, W. B. Gallien ja Ludwig Wittgensteinin ajatusten päälle.

AB - Anakronismi on historiantutkimuksen keskeisiä metodologisia ongelmia. Anakronistisessa historian tulkinnassa historioitsija sijoittaa tutkimaansa aikakauteen käsitteitä tai ajattelutapoja, jotka kuuluvat johonkin toiseen aikakauteen. Tutkimus laajentaa teoreettista ymmärrystä anakronismeista sekä luo tulkintakehikon, jonka avulla anakronismeja on mahdollista välttää erityisesti intellektuaalihistoriassa.Intellektuaalihistoriassa anakronismeihin päädytään mm. silloin kun ei huomata eroja omien ja menneisyyden henkilön ajattelutavoissa tai tavoissa käyttää käsitteitä. Tutkimuksen keskeinen strategia on tuoda esiin mahdollisia historiallisten katkosten paikkoja ja siten mahdollistaa anakronismien monipuolinen tunnistaminen. Työssä nostetaan esiin se seikka, että vaikka historioitsijan ei olekaan mahdollista varmistua tulkintansa anakronismittomuudesta, niin siitä ei seuraa etteikö historiallinen kuvaus voi periaatteessa välttää anakronistiset kuvaukset.Tutkimus rakentuu pitkälti Quentin Skinnerin, W. B. Gallien ja Ludwig Wittgensteinin ajatusten päälle.

KW - 611 Philosophy

M3 - Doctoral Thesis

SN - 978-951-44-8524-4

T3 - Acta Universitatis Tamperensis

PB - Tampereen yliopistopaino

CY - Tampere

Syrjämäki S. Sins of a Historian: Perspectives to the Problem of Anachronism. 1639 red. Tampere: Tampereen yliopistopaino, 2011. 244 s. (Acta Universitatis Tamperensis).