Sisältötiedosta luonnontieteelliseen lukutaitoon - tiedeopetuksen muuttuvat tavoitteet

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Sammanfattning

Luonnontieteiden kouluopetuksen tavoitteita on jo pitkään laajennettu tieteellisen sisältötiedon ulkopuolelle. Perinteisen sisältötietopainotuksen sijaan on alettu korostaa luonnontieteellistä lukutaitoa (engl. scientific literacy), jonka tavoitteena on antaa oppilaille valmiuksia osallistua tieteeseen ja teknologiaan liittyvään keskusteluun ja päätöksentekoon henkilökohtaisissa, yhteiskunnallisissa ja globaaleissa kysymyksissä. Suomen tuoreen opetussuunnitelmauudistuksen painotukset ja ilmiöpohjaisuus ovat osa tätä maailmanlaajuista kehitystä. Tässä artikkelissa esitämme, että luonnontieteellisen lukutaidon opettamiseen ja ilmiöoppimiseen liittyy ratkaisemattomia jännitteitä. Vaikka nykyisissä tavoitteissa korostuu opetuksen relevanssi oppijan ja yhteiskunnan kannalta, sisältötieto määritellään edelleen pitkälti oppiainelähtöisen autenttisuuden näkökulmasta. Me argumentoimme, että opetusmenetelmien ja kontekstien lisäksi myös sisältötieto on uudelleenmääriteltävä muuttuneiden tavoitteiden mukaiseksi.
Originalspråkfinska
TidskriftAinedidaktiikka
Volym2
Utgåva1
Sidor (från-till)20-38
Antal sidor19
ISSN2489-5636
DOI
StatusPublicerad - 17 jun 2018
MoE-publikationstypA1 Tidskriftsartikel-refererad

Vetenskapsgrenar

• 516 Pedagogik

Rethinking authenticity and relevance of science education

Laherto, A., Kokkonen, T., Kapon, S., Levrini, O., Parchmann, I. & Kampschulte, L.

Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Kulttuurirahasto;

01/01/2016 → …