Tutkimustiedon hyödyntämisen hyvät käytännöt lainvalmistelussa

kohti parempaa sääntelyä?

Kati Nieminen, Noora Alasuutari, Petrus Kautto, Sanna-Riikka Saarela, Inka Iida Liina Järvikangas, Elina Hiltunen, Kati Rantala

Forskningsoutput: Bok/rapportBokVetenskaplig

Sammanfattning

Tässä tutkimuksessa tarkastellaan kokoavalla otteella tutkimustiedon käyttöä lainvalmistelussa. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä tutkimustiedon merkityksestä lainvalmistelussa selvittämällä, minkä laajuista ja luonteista tutkimustiedon käyttö on, ja mitä ongelmakohtia siinä esiintyy lainvalmistelun eri vaiheissa. Tutkimusaineistona käytettiin lainvalmisteluasiakirjoja vuosilta 2014 ja 2017 sekä lainvalmistelijoiden ja tiedontuottajien haastatteluja. Aineistoa analysoitiin sekä määrällisin että laadullisin menetelmin.

Tutkimus vahvistaa aiemmassa tutkimuksessa tehdyt havainnot siitä, että tutkimustiedon vaikuttavuuden kannalta on tärkeää, että tiedontarpeet tunnistetaan ja tutkimustietoa käytetään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ja että hallintoon on luotu tutkimustiedon käyttöä tukevia rakenteita ja työtapoja sekä riittävät resurssit.

Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että laajapohjaisella valmistelulla on myönteinen yhteys tutkimustiedon käyttöön lainvalmistelussa. Resurssien tarkoituksenmukaisen kohdistamisen kannalta on tärkeää tunnistaa ne hankkeet, joiden valmistelussa tutkimustieto on erityisen keskeisessä roolissa, ja keskittää tiedonkeruu hankkeiden keskeisiin, mahdollisesti poliittisesti kiistanalaisimpiin sisältöihin.

Tutkimuksessa tunnistettiin myös lainvalmistelun työskentelytapoihin ja argumentaatioon liittyviä hyviä käytäntöjä, joiden avulla tutkimustiedon käyttöä voidaan lisätä ja tehdä läpinäkyvämmäksi. Suosituksena esitetään, että hankekohtaisesti pyritään tunnistamaan hankkeiden keskeisimmät tavoitteet ja sisällöt sekä tietoaukot; tehdään tiedonkäyttöä näkyväksi kehittämällä dokumentaatiota; hyödynnetään hallinnon sisäistä osaamista ja tuetaan yhteistyötä; suunnitellaan tilattavat selvitykset huolellisesti; lisätään vuorovaikutusta lainvalmistelijoiden ja tutkijoiden välillä, sekä tuetaan lainvalmistelijoita tutkimustiedon käytössä.
Originalspråkfinska
UtgivningsortHelsinki
FörlagValtioneuvoston kanslia
Antal sidor101
ISBN (elektroniskt)978-952-287-741-3
StatusPublicerad - 8 maj 2019
MoE-publikationstypD5 Textbok, professionell manual eller guide eller lexikon

Publikationsserier

NamnValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
FörlagValtioneuvoston kanslia
Nr.2019:38
ISSN (elektroniskt)2342-6799

Vetenskapsgrenar

  • 513 Juridik

Citera det här

Nieminen, K., Alasuutari, N., Kautto, P., Saarela, S-R., Järvikangas, I. I. L., Hiltunen, E., & Rantala, K. (2019). Tutkimustiedon hyödyntämisen hyvät käytännöt lainvalmistelussa: kohti parempaa sääntelyä? (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; Nr. 2019:38). Helsinki: Valtioneuvoston kanslia.
Nieminen, Kati ; Alasuutari, Noora ; Kautto, Petrus ; Saarela, Sanna-Riikka ; Järvikangas, Inka Iida Liina ; Hiltunen, Elina ; Rantala, Kati. / Tutkimustiedon hyödyntämisen hyvät käytännöt lainvalmistelussa : kohti parempaa sääntelyä?. Helsinki : Valtioneuvoston kanslia, 2019. 101 s. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; 2019:38).
@book{0855d2fb413148929a40e48bebc6df92,
title = "Tutkimustiedon hy{\"o}dynt{\"a}misen hyv{\"a}t k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}t lainvalmistelussa: kohti parempaa s{\"a}{\"a}ntely{\"a}?",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa tarkastellaan kokoavalla otteella tutkimustiedon k{\"a}ytt{\"o}{\"a} lainvalmistelussa. Tavoitteena on lis{\"a}t{\"a} ymm{\"a}rryst{\"a} tutkimustiedon merkityksest{\"a} lainvalmistelussa selvitt{\"a}m{\"a}ll{\"a}, mink{\"a} laajuista ja luonteista tutkimustiedon k{\"a}ytt{\"o} on, ja mit{\"a} ongelmakohtia siin{\"a} esiintyy lainvalmistelun eri vaiheissa. Tutkimusaineistona k{\"a}ytettiin lainvalmisteluasiakirjoja vuosilta 2014 ja 2017 sek{\"a} lainvalmistelijoiden ja tiedontuottajien haastatteluja. Aineistoa analysoitiin sek{\"a} m{\"a}{\"a}r{\"a}llisin ett{\"a} laadullisin menetelmin.Tutkimus vahvistaa aiemmassa tutkimuksessa tehdyt havainnot siit{\"a}, ett{\"a} tutkimustiedon vaikuttavuuden kannalta on t{\"a}rke{\"a}{\"a}, ett{\"a} tiedontarpeet tunnistetaan ja tutkimustietoa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ja ett{\"a} hallintoon on luotu tutkimustiedon k{\"a}ytt{\"o}{\"a} tukevia rakenteita ja ty{\"o}tapoja sek{\"a} riitt{\"a}v{\"a}t resurssit.Tutkimuksen perusteella n{\"a}ytt{\"a}{\"a} silt{\"a}, ett{\"a} laajapohjaisella valmistelulla on my{\"o}nteinen yhteys tutkimustiedon k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n lainvalmistelussa. Resurssien tarkoituksenmukaisen kohdistamisen kannalta on t{\"a}rke{\"a}{\"a} tunnistaa ne hankkeet, joiden valmistelussa tutkimustieto on erityisen keskeisess{\"a} roolissa, ja keskitt{\"a}{\"a} tiedonkeruu hankkeiden keskeisiin, mahdollisesti poliittisesti kiistanalaisimpiin sis{\"a}lt{\"o}ihin.Tutkimuksessa tunnistettiin my{\"o}s lainvalmistelun ty{\"o}skentelytapoihin ja argumentaatioon liittyvi{\"a} hyvi{\"a} k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a}, joiden avulla tutkimustiedon k{\"a}ytt{\"o}{\"a} voidaan lis{\"a}t{\"a} ja tehd{\"a} l{\"a}pin{\"a}kyv{\"a}mm{\"a}ksi. Suosituksena esitet{\"a}{\"a}n, ett{\"a} hankekohtaisesti pyrit{\"a}{\"a}n tunnistamaan hankkeiden keskeisimm{\"a}t tavoitteet ja sis{\"a}ll{\"o}t sek{\"a} tietoaukot; tehd{\"a}{\"a}n tiedonk{\"a}ytt{\"o}{\"a} n{\"a}kyv{\"a}ksi kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} dokumentaatiota; hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n hallinnon sis{\"a}ist{\"a} osaamista ja tuetaan yhteisty{\"o}t{\"a}; suunnitellaan tilattavat selvitykset huolellisesti; lis{\"a}t{\"a}{\"a}n vuorovaikutusta lainvalmistelijoiden ja tutkijoiden v{\"a}lill{\"a}, sek{\"a} tuetaan lainvalmistelijoita tutkimustiedon k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}.",
keywords = "513 Oikeustiede, lainvalmistelu, s{\"a}{\"a}d{\"o}svalmistelu, lains{\"a}{\"a}d{\"a}nt{\"o}, lakiehdotukset, s{\"a}{\"a}d{\"o}shankkeet, valmistelu",
author = "Kati Nieminen and Noora Alasuutari and Petrus Kautto and Sanna-Riikka Saarela and J{\"a}rvikangas, {Inka Iida Liina} and Elina Hiltunen and Kati Rantala",
year = "2019",
month = "5",
day = "8",
language = "suomi",
series = "Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja",
publisher = "Valtioneuvoston kanslia",
number = "2019:38",
address = "Suomi",

}

Nieminen, K, Alasuutari, N, Kautto, P, Saarela, S-R, Järvikangas, IIL, Hiltunen, E & Rantala, K 2019, Tutkimustiedon hyödyntämisen hyvät käytännöt lainvalmistelussa: kohti parempaa sääntelyä? Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, nr. 2019:38, Valtioneuvoston kanslia, Helsinki.

Tutkimustiedon hyödyntämisen hyvät käytännöt lainvalmistelussa : kohti parempaa sääntelyä? / Nieminen, Kati; Alasuutari, Noora; Kautto, Petrus; Saarela, Sanna-Riikka; Järvikangas, Inka Iida Liina; Hiltunen, Elina; Rantala, Kati.

Helsinki : Valtioneuvoston kanslia, 2019. 101 s. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; Nr. 2019:38).

Forskningsoutput: Bok/rapportBokVetenskaplig

TY - BOOK

T1 - Tutkimustiedon hyödyntämisen hyvät käytännöt lainvalmistelussa

T2 - kohti parempaa sääntelyä?

AU - Nieminen, Kati

AU - Alasuutari, Noora

AU - Kautto, Petrus

AU - Saarela, Sanna-Riikka

AU - Järvikangas, Inka Iida Liina

AU - Hiltunen, Elina

AU - Rantala, Kati

PY - 2019/5/8

Y1 - 2019/5/8

N2 - Tässä tutkimuksessa tarkastellaan kokoavalla otteella tutkimustiedon käyttöä lainvalmistelussa. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä tutkimustiedon merkityksestä lainvalmistelussa selvittämällä, minkä laajuista ja luonteista tutkimustiedon käyttö on, ja mitä ongelmakohtia siinä esiintyy lainvalmistelun eri vaiheissa. Tutkimusaineistona käytettiin lainvalmisteluasiakirjoja vuosilta 2014 ja 2017 sekä lainvalmistelijoiden ja tiedontuottajien haastatteluja. Aineistoa analysoitiin sekä määrällisin että laadullisin menetelmin.Tutkimus vahvistaa aiemmassa tutkimuksessa tehdyt havainnot siitä, että tutkimustiedon vaikuttavuuden kannalta on tärkeää, että tiedontarpeet tunnistetaan ja tutkimustietoa käytetään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ja että hallintoon on luotu tutkimustiedon käyttöä tukevia rakenteita ja työtapoja sekä riittävät resurssit.Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että laajapohjaisella valmistelulla on myönteinen yhteys tutkimustiedon käyttöön lainvalmistelussa. Resurssien tarkoituksenmukaisen kohdistamisen kannalta on tärkeää tunnistaa ne hankkeet, joiden valmistelussa tutkimustieto on erityisen keskeisessä roolissa, ja keskittää tiedonkeruu hankkeiden keskeisiin, mahdollisesti poliittisesti kiistanalaisimpiin sisältöihin.Tutkimuksessa tunnistettiin myös lainvalmistelun työskentelytapoihin ja argumentaatioon liittyviä hyviä käytäntöjä, joiden avulla tutkimustiedon käyttöä voidaan lisätä ja tehdä läpinäkyvämmäksi. Suosituksena esitetään, että hankekohtaisesti pyritään tunnistamaan hankkeiden keskeisimmät tavoitteet ja sisällöt sekä tietoaukot; tehdään tiedonkäyttöä näkyväksi kehittämällä dokumentaatiota; hyödynnetään hallinnon sisäistä osaamista ja tuetaan yhteistyötä; suunnitellaan tilattavat selvitykset huolellisesti; lisätään vuorovaikutusta lainvalmistelijoiden ja tutkijoiden välillä, sekä tuetaan lainvalmistelijoita tutkimustiedon käytössä.

AB - Tässä tutkimuksessa tarkastellaan kokoavalla otteella tutkimustiedon käyttöä lainvalmistelussa. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä tutkimustiedon merkityksestä lainvalmistelussa selvittämällä, minkä laajuista ja luonteista tutkimustiedon käyttö on, ja mitä ongelmakohtia siinä esiintyy lainvalmistelun eri vaiheissa. Tutkimusaineistona käytettiin lainvalmisteluasiakirjoja vuosilta 2014 ja 2017 sekä lainvalmistelijoiden ja tiedontuottajien haastatteluja. Aineistoa analysoitiin sekä määrällisin että laadullisin menetelmin.Tutkimus vahvistaa aiemmassa tutkimuksessa tehdyt havainnot siitä, että tutkimustiedon vaikuttavuuden kannalta on tärkeää, että tiedontarpeet tunnistetaan ja tutkimustietoa käytetään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ja että hallintoon on luotu tutkimustiedon käyttöä tukevia rakenteita ja työtapoja sekä riittävät resurssit.Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että laajapohjaisella valmistelulla on myönteinen yhteys tutkimustiedon käyttöön lainvalmistelussa. Resurssien tarkoituksenmukaisen kohdistamisen kannalta on tärkeää tunnistaa ne hankkeet, joiden valmistelussa tutkimustieto on erityisen keskeisessä roolissa, ja keskittää tiedonkeruu hankkeiden keskeisiin, mahdollisesti poliittisesti kiistanalaisimpiin sisältöihin.Tutkimuksessa tunnistettiin myös lainvalmistelun työskentelytapoihin ja argumentaatioon liittyviä hyviä käytäntöjä, joiden avulla tutkimustiedon käyttöä voidaan lisätä ja tehdä läpinäkyvämmäksi. Suosituksena esitetään, että hankekohtaisesti pyritään tunnistamaan hankkeiden keskeisimmät tavoitteet ja sisällöt sekä tietoaukot; tehdään tiedonkäyttöä näkyväksi kehittämällä dokumentaatiota; hyödynnetään hallinnon sisäistä osaamista ja tuetaan yhteistyötä; suunnitellaan tilattavat selvitykset huolellisesti; lisätään vuorovaikutusta lainvalmistelijoiden ja tutkijoiden välillä, sekä tuetaan lainvalmistelijoita tutkimustiedon käytössä.

KW - 513 Oikeustiede

KW - lainvalmistelu

KW - säädösvalmistelu

KW - lainsäädäntö

KW - lakiehdotukset

KW - säädöshankkeet

KW - valmistelu

M3 - Kirja

T3 - Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja

BT - Tutkimustiedon hyödyntämisen hyvät käytännöt lainvalmistelussa

PB - Valtioneuvoston kanslia

CY - Helsinki

ER -

Nieminen K, Alasuutari N, Kautto P, Saarela S-R, Järvikangas IIL, Hiltunen E et al. Tutkimustiedon hyödyntämisen hyvät käytännöt lainvalmistelussa: kohti parempaa sääntelyä? Helsinki: Valtioneuvoston kanslia, 2019. 101 s. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; 2019:38).