Catrin Norrby, Jenny Nilsson, Camilla Wide, Jan Lindström

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Sammanfattning

This study explores sequences of talk in service encounters in which the institutional, transactional business is abandoned in favor of talk on private matters. We are spefically discussing cases where the customer and staff member engage in talk about their family members (spouses, children). An analysis of what kind of interpersonal functions this kind of talk may have is offered. The non-transactional talk can a means of providing necessary information for the institutional task, requesting a favor, dealing with an epistemic problem, joking, focusing on the qualities of a family member, or achieving small-talk in general.
Originalspråksvenska
Titel på gästpublikationSvenskans beskrivning 36 : Förhandlingar vid trettiosjätte konferensen, Uppsala 25-27 oktober 2017
RedaktörerMarco Bianchi, David Håkansson, Björn Melander, Linda Pfister, Maria Westman, Carin Östman
Antal sidor12
Volym36
UtgivningsortUppsala
FörlagUppsala universitet, Institutionen för nordiska språk
Utgivningsdatum15 apr 2019
Sidor207-218
ISBN (tryckt)978-91-519-1037-6
StatusPublicerad - 15 apr 2019
MoE-publikationstypA3 Del av bok eller annan forskningsbok
EvenemangSvenskans beskrivning 36 - Uppsala universitet, Uppsala, Sverige
Varaktighet: 25 okt 201727 okt 2017
Konferensnummer: 36

Publikationsserier

NamnSkrifter utgivna av Institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet
FörlagInstitutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet
Volym102
ISSN (tryckt)1102-3619
ISSN (elektroniskt)0083-4661

Vetenskapsgrenar

• 6121 Språkvetenskaper

Citera det här

Norrby, C., Nilsson, J., Wide, C., & Lindström, J. (2019). När det privata blir offentligt: Referens till icke-närvarande familjemedlemmar i servicesamtal. I M. Bianchi, D. Håkansson, B. Melander, L. Pfister, M. Westman, & C. Östman (Red.), Svenskans beskrivning 36: Förhandlingar vid trettiosjätte konferensen, Uppsala 25-27 oktober 2017 (Vol. 36, s. 207-218). (Skrifter utgivna av Institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet; Vol. 102). Uppsala: Uppsala universitet, Institutionen för nordiska språk.