Yliopistopedagogiikkaa verkossa

Forskningsoutput: KonferensbidragSammanfattning

Sammanfattning

Mitä?
Helsingin yliopistossa toteutettiin keväällä 2017 yliopistopedagogiikan peruskurssit YP1 ja YP2 ensimmäistä kertaa sadoille osallistujille massakurssina ja yhdelle ryhmälle kokonaan verkossa.
Miksi?
Yliopistopedagogiikan ensimmäisille kursseille on usein ollut enemmän ilmoittautuneita kuin on voitu hyväksyä kurssille. Päätimme muokata opetusmenetelmiä niin, että voimme ottaa suuren osallistujajoukon ja näin helpottaa ruuhkaa. Keskeisenä tarpeena oli myös kehittää verkossa toteutettava kurssi.
Miten?
Pedagogiset yliopistonlehtorit ja verkkopedagogiikan asiantuntijat osallistuivat yhdessä kurssien ideointiin, jonka perusteella suunnittelun ydinryhmä työsti kurssit valmiiksi. Kontaktiopetusta vähennettiin ja tilalla painotettiin verkko- ja vertaisryhmätyöskentelyä. Suunnittelu huomioi erityisesti tarpeet kurssin suorittamiseen kokonaan verkossa. Valittu formaatti edellytti oppimistehtävien, ohjeiden ja arviointimatriisien muokkaamista ja kääntämistä sekä opetusvideoiden tekemistä.
Mitkä ovat lopputulokset?
Keväällä 2017 osallistui suomeksi ja englanniksi 1-kursseille yhteensä 294 osallistujaa ja 2-kursseille 177 osallistujaa. Näistä 82 ja 53 osallistui verkkoryhmiin. Kokonaisuutena kursseilla aloitti osallistujia 24 normaalin kurssikerran verran. Toisaalta myös opetushenkilökunnan työmäärä oli normaalikursseja huomattavasti suurempi. Ohjaajina kursseilla toimi yhteensä noin 20 pedagogista yliopistonlehtoria ja verkkopedagogiikan asiantuntijaa. 1-kurssi päättyi maaliskuussa, 2-kurssi päättyy kesäkuun alussa. Kurssien opetusmenetelmissä siirryttiin opettajan ohjaamista lähitapaamisista vertaistyöskentelyyn, jota tuettiin ja sen laatua arvioitiin. Osa vertaisryhmistä tapasi kasvokkain, osa verkossa ja osa sekä että. Toteutuksista kerättiin tutkimusaineistoa ilmoittautujista, 1-kurssin alku- ja loppukyselyn sekä 2-kurssin loppukyselyn kautta. Verkkokurssin osalta käytössä ovat myös verkkoympäristöissä toteutetut keskustelut ja äänestykset. Myös tuutoreilta kerätään kokemuksia ja havaintoja.
Lisäksi aineistona hyödynnetään järjestelmien lokidataa. Esityksessä käsitellään kurssin toteutusratkaisuja ja lopputuloksia arvosanojen ja kerätyn aineiston perusteella. Erityisesti esillä ovat kursseista löydetyt hyvät, oppimista edistävät käytännöt jatkoon.
Kokemusten perusteella kurssit tullaan tarjoamaan syksyllä 2017 yhteistyössä Avoimen yliopiston kanssa, jolloin osallistujiksi voidaan ottaa myös yliopiston ulkopuolisia, esim. dosentuurin hakijoita tutkimuslaitoksista. Avainsanat: Yliopistopedagogiikka, verkko-opetus, massakurssi
Originalspråkfinska
Sidor62
Antal sidor1
StatusPublicerad - 17 aug 2017
EvenemangPeda-forum -päivät 2017: Like in Strömsö - Peda-forum -päivät Vaasassa - Vaasan yliopisto, Vaasa, Finland
Varaktighet: 16 aug 201717 aug 2017
http://www.uva.fi/fi/sites/pedaforum2017/

Konferens

KonferensPeda-forum -päivät 2017
LandFinland
OrtVaasa
Period16/08/201717/08/2017
Internetadress

Vetenskapsgrenar

  • 516 Pedagogik

Citera det här